OBAVEŠTAJCI DIGLI FRKU! RUSI ĆE UDARITI FINCE GDE IH NAJVIŠE BOLI! Ovo je "Ahilova peta" NATO novajlija!

Autor:

Svet

18.05.2024

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moguće su ozbiljne posledice po stanovništvo i privredu

OBAVEŠTAJCI DIGLI FRKU! RUSI ĆE UDARITI FINCE GDE IH NAJVIŠE BOLI! Ovo je "Ahilova peta" NATO novajlija!

Foto: Tanjug/AP

Evropske obaveštajne službe su izdale upozorenje evropskim zemljama u vezi sa mogućim sabotažnim napadima koje bi u budućnosti mogla da sprovede Rusija.

Prema informacijama sa finskog sajta "Iltalehti", postoji realna opasnost da se kritična infrastruktura, poput vodovodne mreže, nađe na meti takvih napada.

Finska pijaća voda kao potencijalna meta

Finska pijaća voda je istaknuta kao moguća meta ovakvih napada, s obzirom na to da predstavlja jedan od najčistijih izvora vode na svetu.

Eventualni gubitak ili kontaminacija ovog vodnog resursa mogli bi da imaju ozbiljne posledice po stanovništvo i privredu Finske.

Moguće ozbiljne posledice po stanovništvo i privredu

U slučaju napada na vodovodnu mrežu Finske, mogli bi se suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, poremećajima u snabdevanju vodom za domaćinstva, industriju i javne ustanove, što bi dovelo do ekonomskih gubitaka i nezadovoljstva stanovništva.

Reakcija stručnjaka na moguće napade

Juka Savolainen, direktor mreže Hidrološkog stručnog centra, ističe da je važno da društva budu pripremljena za potencijalne napade na kritičnu infrastrukturu.

On naglašava da Finska ima dobro razvijen sistem za spasavanje koji pokriva čitavu zemlju, ali takođe preporučuje građanima da budu spremni sa balonima za vodu kod kuće, u skladu sa preporukom za oprez od 72 sata.

Foto: pixabay.com

NATO/Finska

 

Upozorenja obaveštajnih službi i mogući motivi napada

Prema izveštaju Finanšal tajmsa, obaveštajne službe su upozorile na moguće nasilne napade koje bi Rusija mogla da sprovede, uključujući bombardovanje i podmetanje požara.

Juka Savolainen ističe da su obaveštajne službe snažno upozorile na moguće napade, naglašavajući da postoji mogućnost da nešto veće dolazi, čija je svrha da destabilizuje političku situaciju.

Stav stručnjaka o mogućim posledicama napada

Savolainen veruje da je ključno pitanje u vezi sa mogućim napadima Rusije šta Rusija pokušava postići tim napadima.

On ističe da bi potencijalni napadi mogli da imaju za cilj podsticanje neizvesnosti i ometanje donošenja odluka, te da bi mogli da imaju ozbiljne efekte na živote građana i političku situaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading