OD FRANCUZA PRUŽENA RUKA, A OD NEMACA ...: Svet se sprema za inauguraciju Putina, evropske zemlje NEMAJU isti stav oko toga

Autor:

Svet

06.05.2024

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pariz je rešio da i pored svih neslaganja sa Moskvom ispoštuje njenog predsednika

OD FRANCUZA PRUŽENA RUKA, A OD NEMACA ...: Svet se sprema za inauguraciju Putina, evropske zemlje NEMAJU isti stav oko toga

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Francuska će u utorak, 7. maja poslati svog ambasadora na inauguraciju predsednika Rusije Vladimira Putina za njegov sledeći šestogodišnji mandat, izjavio je danas neimenovani francuski diplomatski izvor, za razliku od Nemačke koja je rekla da neće poslati bilo koga.

"Francusku će predstavljati njen ambasador u Rusiji", rekao je francuski diplomatski izvor, preneo je Rojters.

Izvor je naveo da je Pariz ranije osudio "kontekst represije u kojoj su održani izbori, lišavajući glasače pravog izbora", kao i organizaciju izbora na ukrajinskim teritorijama koje je "okupirala" Rusija, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava i povelja Ujedinjenih nacija.

Nemačka je saopštila da neće poslati svog predstavnika na Putinovu inauguraciju. Baltičke države koje više nemaju diplomatske izaslanike u Moskvi, takođe, su kategorički isključile prisustvo inauguraciji.

Dvojica neimenovanih evropskih diplomata izjavila su da ne očekuju da će SAD poslati svog izaslanika na inauguraciju, iako se Vašington još nije javno oglasio povodom toga.

Kad spominjemo Putina, poljska vlada veruje da može da okrene bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa protiv ruskog predsednika uz pomoć svog predsednika Andžeja Dude, piše Politiko.

"Verujem da je tokom sastanka u Njujorku predsednik (Duda) prihvatio preporuke poljske vlade i predstavio stav Poljske po pitanju bezbednosti", izjavio je poljski premijer Donald Tusk povodom nedavnog sastanka Dude i Trampa.

Ovom sastanku Tuskove kolege iz stranke "Pravo i pravda" pripisuju zasluge za popuštanje Republikanaca lojalnih Trampu u Predstavničkom domu SAD povodom paketa pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading