PUTIN U FRANCUSKOJ? Makron danas donosi odluku

Autor:

Svet

16.04.2024

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacija "Overlord" omogućila je iskrcavanje engleskih i američkih savezničkih trupa u Normandiji u Francuskoj.

PUTIN U FRANCUSKOJ? Makron danas donosi odluku

Foto: Tanjug/AP

Francuska planira da pozove Rusiju na proslavu obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, 6. juna 1944. godine, prenela je danas francuska radio stanica "Evropa 1".

- Iako SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna, Moskva je to omogućila dajući najveću žrtvu u Drugom svetskom ratu, oko 27 miliona sovjetskih građana poginulo je u borbi protiv Nemačke - navodi taj medij.

"Evropa 1" dodaje da bi francuski predsednik, Emanuel Makron, mogao danas da saopšti tu odluku, tokom posete departmanu Drom na jugoistoku zemlje, gde će prisustvovati obeležavanju godišnjice stvaranja partizanske jedinice formirane u leto 1944. godine.

Makron je krajem prošle godine rekao da bi ruski predsednik, Vladimir Putin, mogao da bude pozvan na proslavu godišnjice iskrcavanja u Normandiji, ako se situacija u Ukrajini promeni, ali je nedavno portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao da Moskva još nije dobila zvanične pozive iz Pariza.

Operacija "Overlord" omogućila je iskrcavanje engleskih i američkih savezničkih trupa u Normandiji u Francuskoj, što je značilo otvaranje još jednog fronta protiv Nemačke, pored sovjetsko-nemačkog fronta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading