UKRAJINCI PREBACUJU ORUŽJE NA TLO BELORUSIJE? Teška optužba na račun Kijeva, ovo je navodni plan Zelenskog za leto

Autor:

Svet

06.05.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belorusi su u poslednje vreme priveli oko 30 diverzanata koji su prešli iz Ukrajine na njihovu teritoriju i pripremali su terorističke akte

UKRAJINCI PREBACUJU ORUŽJE NA TLO BELORUSIJE? Teška optužba na račun Kijeva, ovo je navodni plan Zelenskog za leto

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik izjavio je da Ukrajina često vrši provokacije pokušajima transporta oružja i eksploziva na belorusku teritoriju, a koji mogu da se upotrebe i za terorističke akte u Rusiji.

Alejnik je za RIA Novosti rekao da je tokom ove i prošle godine zaustavljeno 40 kanala za transport oružja i eksploziva iz Ukrajine na teritoriju Belorusije i ocenio da je to zabrinjavajući podatak.

Dodao je da je Komitet za bezbednost Belorusije neutralisao 20 i priveo oko 30 diverzanata koji su prešli iz Ukrajine u Belorusiju i koji su pripremali teroristički akte.

Ministar spoljnih poslova Belorusije optužio je litvanske vlasti da finansiraju paravojne snage koje navodno pokušavaju da sruše vladu u Minsku.

''Možda bih dao savet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti“, rekao je šef beloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da su litvanski političari svesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promenu vlasti u Belorusiji.

Šef KGB Belorusije Ivan Tertel prethodno je izneo tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike ''meke moći” prema Belorusiji, ali i radikalne opcije za promenu vlasti u toj zemlji.

Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, pojedini opozicionari, uključujući bivšu predsedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, otišli su u Litvaniju.

Tihanovsku je beloruski sud u odsustvu osudio na 15 godina zatvora pod optužbom za zaveru radi preuzimanja državne vlasti, stvaranje i vođenje ekstremističke grupe, javne pozive na sankcije, podsticanje društvenog razdora i izdaju države, podsećaju RIA Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading