NEOBIČNA POMOĆ: Amerikanci pristali da Ukrajincima isporuče PATRIOT RAKETE, ali uz jedan uslov

Autor:

Svet

27.04.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne može da bude srećan ovim dogovorom ako zna da je on samo polovičan

NEOBIČNA POMOĆ: Amerikanci pristali da Ukrajincima isporuče PATRIOT RAKETE, ali uz jedan uslov

Foto: Printscreen YT/CBS news

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protivvazdušnu odbranu "Patriot", kao i artiljerijsku municiju Ukrajini.

Novi paket vojne pomoći vredan šest milijardi dolara biće isporučen, međutim Ukrajina od SAD neće dobiti kompletan sistem "Patriot" za lansiranje raketa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije rekao da mu je "Patriot" hitno potreban kako bi vojska reagovala na napade Rusa iz vazduha, kao i da "Patriotom" odmah mogu i treba da sačuvaju živote.

Međutim, ministar Lojd Ostin ne misli da "Patriot" može biti "srebrni metak", tj. oružje kojim se može napraviti prekretnica u odbrani od ruske agresije.

"Ukrajincima nije potreban samo 'Patriot'. Potrebne su im i druge vrste sistema i presretača. Upozorio bih sve nas da od 'Patriota' ne pravimo srebrni metak", poručio je Ostin.

Uveren je da će Kijevu uskoro biti dostupno više raketnih sistema. Napomenuo je da su u toku razgovori s evropskim državama kako bi se Ukrajini dale dodatne mogućnosti.

Nemačka je obećala da će isporučiti sistem "Patriot" pa je ranije ovog meseca pozvala ostale evropske zemlje da što pre postignu dogovor oko ovog pitanja.

S druge strane, Grčka ne želi da isporuči spomenuto oružje jer je ono ključno za odbranu njenog vazdušnog prostora.

Španija će takođe isporučiti rakete, ali ne i ceo sistem "Patriot", prenosi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading