ZABRANJENI RUSKI SIMBOLI! Neće se videti na ulicama tokom obeležavanja Dana pobede!

Autor:

Svet

08.05.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ulicama će biti prisutne i velike policijske snage

ZABRANJENI RUSKI SIMBOLI! Neće se videti na ulicama tokom obeležavanja Dana pobede!

Foto: Tanjug/AP

Prema informacijama estonskog javnog servisa EPP, estonska policija zabranila je registrovanje javnih okupljanja ukoliko postoji verovatnoća da će na njima biti istaknuti simboli Rusije, što bi moglo izazvati sukobe.

Načelnik policijske uprave grada Narva, Indrek Puvi, istakao je da policija ne zabranjuje komemoraciju mrtvima, ali da je zabranjena podrška agresiji, te da su stoga zabranjena javna okupljanja, marševi i druga okupljanja koja koriste zabranjene simbole ili izražavaju podršku "ratnim zločinima Rusije".

Reakcija drugih zemalja na potencijalne "provokacije i podršku Rusiji"

Ministarstvo državne bezbednosti Litvanije izrazilo je zabrinutost zbog mogućih provokacija Ruske Federacije 9. maja u toj zemlji, dok je letonska policija najavila da će biti pripremljena za eventualne nerede.

Takođe, Moldavija je upozorila da će kažnjavati ljude koji budu nosili georgijevsku lentu ili znakove "Z" i "V", koji predstavljaju ruske simbole tokom rata u Ukrajini.

Poziv građanima i mere bezbednosti

Policija će biti prisutna na vojnom groblju u Talinu, a građani su pozvani da pomen nastradalima obeleže mirno, dostojanstveno i sa poštovanjem.

Takođe, apelovano je na građane da ne nose zastave ili simbole koji označavaju podršku Ruskoj Federaciji.

Ova odluka estonske policije deo je šireg konteksta političkih tenzija između Rusije i nekih baltičkih zemalja, a posebno je značajna uoči Dana pobede u Drugom svetskom ratu, koji se proslavlja 9. maja u Rusiji.

S obzirom na istorijske i političke okolnosti, mere bezbednosti i zabrane korišćenja određenih simbola predstavljaju pokušaj izbegavanja potencijalnih incidenata.

Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata, baltičke nacije su pružile snažnu podršku Trećem rajhu i nemačkim trupama koje su nadirale prema SSSR-u, pa je taj animozitet i danas vidljiv.

Estonci i Letonci su pratili Fince u nameri da SSSR bude stavljen pod nacističku čizmu. Tako su baltičke SS vojske zajedno sa finskim snagama i nemačkim Vermahtom i SS-om učestvovali u opkoljavanju i opsadi Lenjingrada. Ova opsada je trajala oko 900 dana!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading