POSLEDNJE ODRUBLJIVANJE GLAVE U MARSEJU BILO JE 1977. GODINE: Kako je Hamida Đandubi ostao svestan čak 30 sekundi nakon giljotine

Autor:

Svet

14.04.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednja upotreba giljotine u Evropi

POSLEDNJE ODRUBLJIVANJE GLAVE U MARSEJU BILO JE 1977. GODINE: Kako je Hamida Đandubi ostao svestan čak 30 sekundi nakon giljotine

Foto: Shutterstock


Hamida Đandubi, imigrant iz Tunisa, pogubljen je giljotinom u Marseju 1977. godine zbog mučenja i ubistva svoje devojke. Ovaj događaj označio je poslednju upotrebu giljotine u Evropi, a samim tim i kraj jedne krvave ere pogubljenja.

Poreklo giljotine

Giljotina nije bila francuskog porekla, uprkos svojim asocijacijama na Francusku revoluciju. Varijante ove strašne mašine korišćene su u drugim evropskim zemljama mnogo pre nego što su Marija Antoaneta i građanin Robespjer izgubili glavu. Interesantno je da je jedna slična mašina korišćena još 1307. godine za deljenje pravde u Irskoj.

Dehumanizacija pogubljenja

Pre giljotine, u Francuskoj je preferirana metoda uklanjanja prestupnika bila lomljenje na točku, jeziva srednjovekovna praksa koja je trebalo da nanese što je moguće više bola pre konačnog puštanja na slobodu. Giljotinu je usvojio Luj XVI kao "humaniji" oblik pogubljenja, ali su i sam Luj XVI i nesrećni Hamida Đandubi saznali koliko je to zaista bilo "human" na sopstvenoj koži.

Kritike i kontroverze oko giljotine

Giljotina je već bila pod oštrim kritikama protivnika smrtne kazne, a Đandubijev slučaj dodatno je podgrejao vatru. Prisutni lekar svedočio je da je Đandubi ostao živ i do 30 sekundi nakon odsecanja glave, što je izazvalo dodatne kontroverze oko "humanosti" ove metode pogubljenja.

Nesvakidašnji slučajevi

Iako je giljotina bila smatrana brzim i efikasnim načinom pogubljenja, postoje nesvakidašnji slučajevi koji su izazvali dodatnu pažnju javnosti. Na primer, Henri Languil, giljotiniran 1905. godine, navodno je pogledao svedoka nakon što mu je odsečena glava, što je izazvalo jezu.

Kraj jedne ere

Francuska je zvanično ukinula smrtnu kaznu 1981. godine, što je označilo kraj jedne krvave istorije pogubljenja. Erik, sin glavnog dželata Marsela Ševalijea, ostao je bez posla jer je Francuska napokon okončala ovu praksu, prisiljavajući ga da pronađe drugu profesiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading