JEDNA CENA NA RAFU, A NA KASI SASVIM DRUGA: Trgovci koriste ove trikove da vam uzmu novac iz džepa!

Autor:

Vesti

27.07.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inspekcije su od ključnog značaja u otkrivanju i sankcionisanju trgovaca koji se ne pridržavaju zakonskih propisa.

JEDNA CENA NA RAFU, A NA KASI SASVIM DRUGA: Trgovci koriste ove trikove da vam uzmu novac iz džepa!

Foto: pexels.com

Sezonska sniženja su periodi kada trgovci mogu da ponude određene proizvode po nižim cenama, ali je važno da se pridržavaju propisa i da se nude isključivo sezonski artikli. Maja Pusara iz Udruženja potrošača Vojvodine ističe da je važno prijaviti svaku zloupotrebu inspekcijama kako bi se zaštitili potrošači od prevare.

- Trgovci se služe raznim prevarama i trikovima, kao što je nalepljivanje cene tokom sezonskog sniženja koja je veća od regularne cene. To mora da se prijavi inspekcijama. Ukoliko jedan trgovac bude sankcionisan svakako da će to biti opomena i ostalim da ne postupaju tako. Najčešće nam se obraćaju potrošači kad vide jednu cenu na rafu a druga bude obračunata na kasi - navela je ona.


Zakon o trgovini precizno definiše periode letnjeg i zimskog sniženja, te je bitno da trgovci poštuju ove datume i ponudu prilagode propisima. Nesezonski artikli se mogu prodavati, ali ne po sniženim cenama, a rasprodaja ima poseban režim koji trgovcima ograničava unos novih artikala dok traje ovaj proces.

Potrošači treba da budu svesni svojih prava i da se obrate organizacijama poput Udruženja potrošača Vojvodine u slučaju sumnje u zloupotrebe. Maja Pusara ističe da su trgovci često skloni prevarama, poput nalepljivanja cena većih od regularnih tokom sniženja, te je važno prijaviti takve slučajeve nadležnim inspekcijama.

Inspekcije su od ključnog značaja u otkrivanju i sankcionisanju trgovaca koji se ne pridržavaju zakonskih propisa. Nakon prijave, inspekcije izlaze na teren kako bi proverile stanje na tržištu i sankcionisale trgovce koji postupaju na nepropisan način, čime se štite interesi potrošača.

Uz poštovanje propisa i aktivno praćenje dešavanja na tržištu, potrošači mogu biti sigurni da će biti zaštićeni od zloupotreba i da će imati priliku da iskoriste prave pogodnosti sezonskih sniženja.

(Kurir)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading