ORBAN KAPITULIRAO: Ukrajina od Evropske unije dobila 50 milijardi evra! Zelenski SPREMA ŠAMPANJAC, evo šta to znači za rat sa Rusima

Autor:

Svet

01.02.2024

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu je postignut dogovor o slanju ozbiljne finansijske pomoći Ukrajincima

ORBAN KAPITULIRAO: Ukrajina od Evropske unije dobila 50 milijardi evra! Zelenski SPREMA ŠAMPANJAC, evo šta to znači za rat sa Rusima

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Denes Erdo

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, saopštio je da je postignut dogovor o 50 milijardi evra za Ukrajinu.

"Svih 27 lidera dogovorilo je dodatni paket podrške Ukrajini od 50 milijardi evra u okviru budžeta EU. Ovo je postojano, dugoročno, predvidljivo finansiranje za Ukrajinu. EU preuzima vođstvo i odgovornost u podršci Ukrajini", napisao je Mišel.

Lideri Evropske unije pokušali su danas u Briselu da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruži planu da se ponudi stabilno finansiranje Ukrajine.

Iako je mesecima pre današnjeg dana bio protiv toga, Orban je, najverovatnije zato što je ucenjen od Evropske unije, morao da popusti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski s razlogom je pripremio šampanjac na frontu.

Planirano je da se pomogne u pokrivanju potreba Ukrajine za period od 2024. do 2027. godine sa 33 milijardi evra (36 milijardi dolara) u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.

Novac treba da dođe iz budžeta EU kako bi se Kijevu obezbedilo predvidljivije finansiranje dok se bori protiv Rusije.

Ovo za Zelenskog znači da će moći da barata sa ozbiljnom svotom novca u borbi sa Rusijom, odnosno neće morati da se usteže oko širenja linija odbrane, pritisnut nemaštinom.

Fajnenšel tajms je ranije ove nedelje objavio da EU planira da sabotira mađarsku ekonomiju, ako Budimpešta blokira novu isporuku finansijske pomoći Ukrajini na samitu lidera EU ove nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
roki

01.02.2024 12:26

za poljoprivredu nemaju

Stanislav

01.02.2024 15:51

Ko hebe seljake i građane ala trljaju Ruke lukavi Ameri i Ukrajinci koji ce podjeliti pare pa opet za 2 godine kmečati daj pare od glupi Evropljana