PITALI SU UČENIKE 8/2 ČEGA SE BOJE, ONI SU REKLI: DA IM NE ZABORAVIMO GLAS! Potresna ispovest oca i sestre male Angeline koju je Kosta ubio u "Ribnikaru" - OSEĆAMO JE U MOLITVAMA!

Autor:

Hronika

25.03.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica i prijatelji osnovali su fondaciju "Angelina" u znak sećanja na sve poginule 3. i 4. maja 2023. godine.

PITALI SU UČENIKE 8/2 ČEGA SE BOJE, ONI SU REKLI: DA IM NE ZABORAVIMO GLAS! Potresna ispovest oca i sestre male Angeline koju je Kosta ubio u "Ribnikaru" - OSEĆAMO JE U MOLITVAMA!

Foto: ST/Nemanja Pančić, ST/Vladimir Lukić, Privatna arhiva

Angelina Aćimović jedna je od osam ubijenih devojčica u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine. Na nju i njene drugarice, kao i druga Andriju Čikića i pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, pucao je učenik tada 7/2 Kosta Kecmanović.

Ipostaviće se kasnije, Kosta jetog dana ubio dvoje veoma talentovane dece, Andriju koji je bio pijanista i Angelinu, koja je posle smrti, ceo svet očarala svojim kreacijama. Pored njih, pucao je u odlične učenike i đake, a pre svega u dobru decu.

Aneglrinin otac Anđelko u potresnoj ispovesti na televiziji K1 ispričao je sve o svojoj mezimici koju je tragično izgubio pre nešto više od deset meseci, kao i o suđenju porodici dečaka ubice, Miljani i Vladimiru Kecmanoviću.

- Nikada joj nismo govorili da radi domaći. Ona je sve sama radila, nismo morali da je podsećamo. Kod nje četvorke nisu postojale - kazao je vidno potresen Anđelko.

"Volela je da crta, pravila je nakit..."

Angelinina sestra Marija istakla je da je deovjčica bila okupirana crtanjem i stvaranjem, ali da je veoma volela da provodi vreme sa porodicom.

- Ona je volela da mi sve radimo zajedno. I ja kada sam ušla u neki period i kada sam želela da se osamostalim, ona taj osećaj nije imala. Uvek kada učim, ona je tražila da uči pored mene - rekla je i dodala:

- Stalno je crtala, crtala je skice, pravila je nakit. Našoj porodici se činilo da mi možda malo preuveličavamo, ali kada sam videla utiske dizajnera, ljudi koji su čitav život time bave, koji su nam rekli kako ima tu dubinu koju mi ne vidimo, kako je strukturisano, svi su bili iznenađeni... Stvarno smo ponosni na nju! -

O fondaciji

U znak sećanja na tragično nastradalu devojčicu Angelinu Aćimović, kao i na sve žrtve nastradale 3. i 4. maja 2023. u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju, porodica Aćimović osnovala je fondaciju koja će nositi ime njihove ćerke. Rad fondacije „Angelina“ biće usmeren na čuvanje uspomene na žrtve, kao i prevenciju takvih tragedija u budućnosti kroz upoznavanje dece, roditelja i nastavnika sa opasnostima koje nose internet i društvene mreže. 

Sredinom marta u Sava centru su i prikazane Angelinine kreacije, a odazvali su se mnogi domaći modni dizajneri, ali i dizajneri iz poznatog Diora.

- Deo koji se tiče haljina je krenulo iznenadno, otvorila se takva porilika i počeli smo da radimo na tome da jedan Anegelinin san postane stvarnost. Shvatili smo da je potreban neki cilj koji nas održava, koji daje neku snagu i neku nadu, da se borimo dalje - rekao je Anđelko Aćimović.

Sa porodicama u Duboni i Malom Orašju se najbolje razumemo...

Angelinina sestra Marija Aćimović kazala je da porodice žrtava imaju veliku podršku.

- Sa porodicama žrtava iz Dubone i Malog Orašja, ali i iz "Ribnikara" pričamo o svoj toj deci, mojoj sestri, svima njima, iako znamo da svuda imamo podršku. Ima veliki broj dobrih ljudi, ali mi međusobno imamo osećaj da se bolje razumemo, imamo taj neki poseban odnos, jer smo pretrpeli tu tragediju i razumemo se.- 

3. maj je počeo kao običan dan

Porodica tragično stradale Angeline prisetila se i kako je izgledao kobni dan.

- Sve je bilo uobičajeno. Ja sam bila kući, mama se spremala za posao. Sve je bilo normalno, ako to tako može da se kaže - počela je Marija.

- Kod dece iz 8/2 se oseća stalna seta, stalno razmišljanje, podesećanje na to. Oni redovno učestvuju na pomenima, na rođendanima Andrijinim, Angelinim, druge dece... Deca su aktivna u tome i jedan od načina lečenja je susret sa decom, oni imaju poseban režim sa nastavnicima, psiholozima, mislim da su se vratili u nortmalan tok, ali mi je ostalo u sećanju da su ih pitali: Čega se vi, deco, bojite, odgovorili su: "Bojimo se da im zaboravimo glas" - dodao je Anđelko.

"Tugujemo, ali drugačije..."

Nakon teške trqagedije koju su preživeli, Anđelko je dodao da za porodicu sada sledi period kada se raduje ostvarivanju Angelininih snova.

- Moram da naglasim da mi u ovoj porodici imamo početak trećeg perioda, imali smo jednu strašnu tragediju porodice kada nismo znali kako dalje, kako da nastavimo da živimo, do trenutka kada smo shvatili da smrt ne znači potpuni odlazak. Mi je u molitvama osećamo!  Imamo treći period koji je došao da shvatamo da smo našli motiv, da idemo dalje. Mnogo puta sebe krivite, da li smo nešto mogli da uradimo, ne... Da li sam to jutro nešto mogli da uradimo, nema tog odgovora. I dalje tugujemo, ali drugačije. Puno se radujemo, jer znamo da nas ona prati. Oni su anđeli novog doba! -

On je dodao i da će haljine koje je dizajnirala Angelina biti poklonjene njenim drugaricama iz 8/2 kako bi ih nosile na matursko veče, a da će haljine koje je Dior dizajnirao biti upsomena i biće prikazivane na revijama.

- Vidljivo je samo po haljinama da su jedinstvene i oni su bili iznenađeni lepotom skica i radosno su prihvatili to i uradili - dodali su.

Suđenje Miljani i Vladimiru Kecmanoviću

Anđelko se osvrnuo i na suđenje koje je počelo roditeljima dečaka ubice Koste Kecmanovića, a na kojima su do sada bile prisutne i porodice žrtava.

- Mnogo lakše pričam o Angelini i o stvarima koje su lepe, ovo je teže pitanje. Ništa novo ne možemo da kažemo, advokati i jedni i drugi rade svoj posao,m naše učešće je više kao posmatrači, umesto kao aktivni učesnici. Krivica postoji, samo će se odlučiti kolika. Dečak ne može da bude odgovoran, mi ćemo se zalagati da se spusti krivična odgovornost - istakao je.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branko

28.03.2024 10:34

Dugujemo poginuloj deci mere koje bi smanjile verovatnocu i otezale da se ovakve grozote ponove: 1) Opste razoruzanje stanovnistva, svi oruzni listovi da budu preispitani 2) Oruzje za koje ostanu oruzni listovi da bude na cuvanju u strelistima, kasarnama, policijskim stanicama 3) Kome se van dozvoljenog mesta pronadje vatreno ili hladno oruzje - zatvor od 5 do 10 godina 4) Svi ucenici, od 5. razreda osnovne skole do 4. razreda srednje skole, na pocetku skolske godine, da popune upitnik sa mnogo pitanja, koje bi sastavili psihijatri i psiholozi. Odbijanje popunjavanja upitnika da bude sankcionisano ispisivanjem iz skole. 5) Slucajeve vrsnjackog nasilja tretirati i istrazivati kao pokusaje ubistva. Eksplozija kriminala izvrsilaca mladjih od 14 ili mladjih od 21 godine mora biti neutralisana. Svaki otpor tretirati kao saucesnistvo u izazivanju opsteg haosa i anarhije.