"NE ŽALE ŽIVOTE SVOJIH VOJNIKA" Rusi ubijaju svoje ranjene saborce na frontu (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor:

Svet

26.06.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni eksperti navode da takvi snimci sugerišu na duboko ukorenjenu nedisciplinu i unutrašnje nasilje među vojnicima.

"NE ŽALE ŽIVOTE SVOJIH VOJNIKA" Rusi ubijaju svoje ranjene saborce na frontu (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Objavljen snimak drona na kome se vidi kako ruski vojnik ubija svog ranjenog saborca na ratištu u Ukrajini, privukao je veliku pažnju javnosti. Kako prenosi Business insider, ovaj incident umnogome pokazuje svu brutalnost, nasilje i zanemarivanje koji vladaju među ruskim snagama.

Vojni eksperti navode da takvi snimci sugerišu na duboko ukorenjenu nedisciplinu i unutrašnje nasilje među vojnicima.

- Pokušaj ili namerno ubistvo kolege vojnika je neprofesionalno - tvrde eksperti u Institutu za proučavanje rata (ISW), čije je sedište u Vašingtonu.

Prošlog oktobra, Sjedinjene Države su osudile rusko postupanje prema sopstvenim snagama kao prekorno i varvarsko, kada je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, rekao rekao da Rusija i dalje "ne brine i ne žali živote svojih vojnika".

Još jedan očigledan primer takve brutalnosti objavljen je u subotu na Telegramu i prikazuje ruskog vojnika koji puca i ubija svog kolegu vojnika iz neposredne blizine, nakon što je ovaj ranjen u napadu dronom.

Nije ni pokušao da mu ukaže pomoć ili pokuša evakuaciju pa ni da uzme njegove identifikacione pločice. On jednostavno nastavlja  dalje. Autentičnost ovog brutalnog snimka nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora. Međutim, ukrajinske snage su ranije objavile intervjue sa zarobljenim ruskim vojnicima koji su potvrdili postojanje prakse likvidacije ranjenih saboraca.

 

 

- Ovo generalno ukazuje na izuzetno lošu disciplinu među ruskim trupama, nepovezanost među komandantima na taktičkom nivou i njihovih podređenih, kao i očigledno zanemarivanje ljudskih života - navodi se u analizi ISW.

Situacija je ipak dublja. Rusija se u prošlosti suočila sa žestokim kritikama zbog maltretiranja ranjenih vojnika, a ova praksa nije prekinuta. Ruski vojni blogeri su nedavno izvestili da se povređeni vojnici iz sastava 1. slovenske brigade DNR drže u "uslovima nalik zatvoru", u gradu Donjeck bez odgovarajućeg lečenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading