UZNEMIRENOST U VAŠINGTONU: Putin i Kim se spremaju da naprave haos, odabrali specijalan tajming za akciju

Autor:

Svet

30.05.2024

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Severna Koreja razvile su bliske odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

UZNEMIRENOST U VAŠINGTONU: Putin i Kim se spremaju da naprave haos, odabrali specijalan tajming za akciju

Foto: Tanjug/AP

Američki vojni zvaničnici se pripremaju za potencijalnu vojnu akciju Severne Koreje čiji je cilj da izazove haos uoči predsedničkih izbora koji će se održati prvog utorka u novembru.

Kako je preneo Business insider, ova akcija bi verovatno bila podstaknuta od strane ruskog predsednika, Vladimira Putina.

Pozivajući se na šest visokih vojnih zvaničnika NBC news je objavio da bi ovakav potez bio osmišljen da stvori haos u drugom delu sveta dok izborni proces ulazi u završnicu.

- Ne sumnjamo da će Severna Koreja biti provokativna ove godine. Samo je pitanje koliko će to eskalirati - naveo je jedan od zvaničnika.

Posle izveštaja se oglasio portparol kampanje Donalda Trampa:

- Jedino oktobarsko iznenađenje biće izgled šoka među novinarima kada Tramp bude ponovo izabran.

Upozorenje zvaničnika dolazi uoči najavljenog sastanka severnokorejskog vrhovnog lidera, Kim Džong Una, i Vladimira Putina, za koji je Kremlj ranije najavio da je u pripremi.

- Predsednik Putin ima aktivan poziv za zvaničnu posetu Severnoj Koreji. Poseta je u pripremi. Datume putovanja ćemo blagovremeno objaviti - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Rusija i Severna Koreja razvile su bliske odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Severna Koreja je poslala municiju u Moskvu da bi pomogla Putinovim snagama u ratu protiv Ukrajine, ali i da bi iskoristila priliku da testira svoju opremu na bojnom polju, navodi Centar za strateške i međunarodne studije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading