PUTIN SE SPREMA NA NOVO PUTEŠESTVIJE: Nakon Kine, ruski lider ide kod svog novog saveznika

Autor:

Svet

24.05.2024

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U januaru Putin se u Moskvi sastao sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova, Čoijem Son Neom.

PUTIN SE SPREMA NA NOVO PUTEŠESTVIJE: Nakon Kine, ruski lider ide kod svog novog saveznika

Foto: Tanjug/AP

Kremlj je danas saopštio da priprema posetu predsednika Rusije, Vladimira Putina, Severnoj Koreji, koju Zapad optužuje da snabdeva Moskvu municijom za ofanzivu u Ukrajini.

- Predsednik Putin dobio je poziv za zvaničnu posetu Severnoj Koreji. Ta poseta je u pripremi. Blagovremeno ćemo objaviti datume puta - rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, u objavi koju je prenela agencija RIA Novosti.

Putin je dočekao severnokorejskog vođu, Kim Džong Una, u Rusiji u septembru 2023. godine, ali tada nije potpisan nikakav zvaničan sporazum.

U januaru Putin se u Moskvi sastao sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova, Čoijem Son Neom, što je bio nov znak zbližavnja dve države koje imaju zajedničku granicu.

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un i Vladimir Putin

Podsetimo, Putin je, navodno, spreman da zaustavi rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre uz priznanje trenutnih borbenih linija na frontu, rekla su četiri ruska izvora za agenciju Rojters, rekavši da je ruski lider spreman da nastavi borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore pozitivno na to.

Tri izvora, upoznata sa raspravama u Putinovom okruženju, rekla su da je ruski zvaničnik maloj grupi savetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsednika, Volodimira Zelenskog, da odbaci pregovore, javlja Rojters u tekstu koji je predstavio kao ekskluzivu.

- Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali Putin je takođe spreman na prekid vatre - da zamrzne rat - rekao visoki ruski izvor, koji je sarađivao sa ruskim predsednikom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading