PUTINOVA "AJKULA" U BRITANSKIM VODAMA! RUSKA NUKLEARNA PODMORNICA PRIMEĆENA KOD ŠKOTSKE: Oglasio se Sunak i britanska mornarica, strah sve veći!

Autor:

Svet

17.06.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih dana su uzburkane britanske, do skoro sigurne, vode!

PUTINOVA "AJKULA" U BRITANSKIM VODAMA! RUSKA NUKLEARNA PODMORNICA PRIMEĆENA KOD ŠKOTSKE: Oglasio se Sunak i britanska mornarica, strah sve veći!

Foto: Tanjug/AP

Podmornica

Početkom juna, ruska nuklearna podmornica klase Jasen-M navodno je primećena kod obale Škotske. Britanski mediji izveštavaju da su premijer Riši Sunak i ministar odbrane Grant Šaps hitno obavešteni o otkrivanju podmornice nakon što je avion Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) zabeležio njeno kretanje duž zapadne obale Irske.

Ključne informacije:

  • Lokacija: Kod obale Škotske.
  • Podmornica: Ruska nuklearna podmornica klase Jasen-M.
  • Otkrivanje: Avion RAF-a zabeležio kretanje podmornice.
  • Reakcija: Premijer Riši Sunak i ministar odbrane Grant Šaps hitno obavešteni.

- Podmornica Kazanj od 13.800 tona prošla je pored britanske nuklearne pomorske baze u Faslejnu bez prelaska u britanske vode - izvestio je britanski Ekspres.

Kazanj, koga je britanski protivpodmornički avion Poseidon P8 otkrio 5. juna, otplovio je potom do Havane, a vojni vrh je navodno zabrinut da je podmornica mogla da traži slabe tačke odbrane Velike Britanije i NATO.

- Kraljevska mornarica rutinski nadgleda teritorijalne vode Velike Britanije i susedna morska područja kako bi osigurala usklađenost sa pomorskim zakonom odnosno kako bi sprečila zlonamerne aktivnosti i zaštitila naše nacionalne interese - saopštio je britanska vojska.

Podmornica je inače tokom posete Kubi prišla na 40 kilometara od SAD dok su ruski vojni blogeri na Telegramu naveli da Kazanj raspolože sa moćnim balističkim projektilima.

Dolazak Kazanja je u zapadnim medijima viđen kao podsećanje na dane Hladnog rata i kubanske raketne krize 1962. godine kad su se SAD suočile sa Kubom i SSSR-om. Kriza je rešena diplomatskim putem, a SAD su tajno uklonile svoje rakete iz Turske i Italije pošto je SSSR pristao da obustavi rad na raketnim lokacijama na Kubi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading