UKRAJINSKA TAKTIKA URODILA PLODOM: Putin zabranio objavljivanje važnog statističkog podatka, OVU stvar mora da prikrije po svaku cenu

Autor:

Svet

29.05.2024

22:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka 2024. godine, ruske rafinerije u različitim regionima redovno su na meti napada ukrajinske bespilotnih letelica.

UKRAJINSKA TAKTIKA URODILA PLODOM: Putin zabranio objavljivanje važnog statističkog podatka, OVU stvar mora da prikrije po svaku cenu

Foto: AP Alexander Zemlianichenko, AP Sergei Savostyanov, AP Gavriil Grigorov,Public, , AP Evan Vucci

Rostat će prestati da objavljuje statističke podatke o proizvodnji benzina u Rusiji, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva energetike. Ova odluka doneta je "kako bi se obezbedila informaciona bezbednost tržišta naftnih derivata".

- S obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, obelodanjivanje takvih informacija može postati razlog za tržišnu manipulaciju od strane beskrupuloznih učesnika - saopšteno je iz resora.

Ministarstvo energetike je istaklo da će skrivanje statistike "pomoći jačanju pouzdanosti snabdevanja domaćih potrošača i povećanju energetske bezbednosti zemlje u celini". Istovremeno, biće nastavljeno objavljivanje podataka o cenama naftnih derivata, dodaju iz Ministarstva.

Rosstat je 29. maja uveče objavio nedeljni izveštaj o obimu proizvodnje naftnih derivata i potrošačkim cenama za njih za nedelju od 20. do 26. maja, ali bez podataka o proizvodnji motornog benzina i dizel goriva, prenose ruski mediji.

Pozivajući se na prethodne podatke Rosstata, navodi se da je tokom protekle tri nedelje, usred napada Oružanih snaga Ukrajine na ruske rafinerije nafte, proizvodnja motornog benzina opala. Od 13. do 19. maja smanjena je za 2,5% u odnosu na prethodne nedelje, od 6. do 12. maja - za 2,7%, od 29. aprila do 5. maja - za 4,4%.

Od početka 2024. godine, ruske rafinerije u različitim regionima redovno su na meti napada ukrajinske bespilotnih letelica. Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, nazvao je napade na ruske rafinerije odgovorom na napade ruskih trupa na ukrajinski energetski sektor.

U martu, usred napada i povećane potražnje, ruska vlada je uvela zabranu izvoza benzina na šest meseci. Kasnije je zabrana suspendovana, dozvoljavajući izvoz benzina iz zemlje od 20. maja do 30. juna 2024. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading