BRUTALNA PRETNJA PUTINA EVROPI: Poručio da posebno računaju na JEDAN faktor, raste tenzija od mogućih ukrajinskih udara na Rusiju

Autor:

Svet

29.05.2024

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je Ukrajina glavni korisnik zapadne vojne pomoći, američka ograničenja i dalje nalažu da toj zemlji nije dozvoljeno da pokreće napade na rusko tlo.

BRUTALNA PRETNJA PUTINA EVROPI: Poručio da posebno računaju na JEDAN faktor, raste tenzija od mogućih ukrajinskih udara na Rusiju

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

Ruski predsednik, Vladimir Putin, rekao je da evropske zemlje treba da preispitaju svoje pozive da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napad na njegovu zemlju.

- Dakle, ovi zvaničnici iz zemalja NATO, posebno onih sa sedištem u Evropi, posebno u malim evropskim zemljama, treba da budu potpuno svesni o čemu se radi - rekao je Putin.

On je dodao da moraju da računaju na jedan faktor posebno.

- Oni treba da imaju u vidu da su njihove zemlje male i gusto naseljene, što je faktor na koji treba računati pre nego što počnu da govore o udarima duboko u rusku teritoriju - zapretio je Putin.

Putinova upozorenja dolaze nakon što je nekoliko evropskih lidera reklo da Ukrajini treba dozvoliti da napadne ruske vojne ciljeve.

Iako je Ukrajina glavni korisnik zapadne vojne pomoći, američka ograničenja i dalje nalažu da toj zemlji nije dozvoljeno da pokreće napade na rusko tlo. Šef NATOJens Stoltenberg, rekao je za Ekonomist, u intervjuu objavljenom u petak, da bi sankcije trebalo ublažiti kako bi Ukrajina mogla bolje da se brani.

- Došlo je vreme da Saveznici razmotre da li treba da ukinu neka od ograničenja koja su postavili na upotrebu oružja koje su donirali Ukrajini. Pogotovo sada kada se u Harkovu, blizu granice, vode mnoge borbe, da negiraju sposobnost Ukrajine da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, što im otežava odbranu - rekao je Stoltenberg.

Ali takav potez, upozorio je Putin u utorak, mogao bi da ima "ozbiljne posledice" po Evropu.

- Ova beskrajna eskalacija može da dovede do ozbiljnih posledica. Ako se Evropa suoči sa ovim ozbiljnim posledicama, šta će učiniti Sjedinjene Američke Države, s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju - rekao je Putin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading