MAKRON U KLIN, ŠOLC U PLOČU: Ozbiljne pukotine u odnosima između Francuske i Nemačke (VIDEO)

Autor:

Svet

29.05.2024

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makron je boravio u trodnevnoj poseti Nemačkoj, što je prva poseta francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine.

MAKRON U KLIN, ŠOLC U PLOČU: Ozbiljne pukotine u odnosima između Francuske i Nemačke (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Nemački kancelar, Olaf Šolc, smatra da je pozicija francuskog predsednika, Emanuela Makrona, po pitanju pomoći Ukrajini previše militantna, piše "Špigl", nakon državne posete francuskog lidera Nemačkoj.

- Ostaje neizvesno hoće li Šolc da ode tako daleko kao Makron - piše nemački medij.

Makron je tokom sastanka predložio da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli da francuskim oružjem unište ruske vojne baze na ruskoj teritoriji, a čak je doneo i odštampanu mapu kako bi pokazao koje tačno teritorije ima u vidu.

Za Šolca se ovo pokazalo kao "osetljivo pitanje", istakavši da Ukrajina mora da deluje u okviru međunarodnog prava, navodi se u materijalu.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, najavio je da će ministri odbrane EU razgovarati o ukidanju ograničenja na udare Kijeva zapadnim oružjem na rusku teritoriju, na šta je pozvao generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Kremlj je s tim u vezi primetio da Evropljani jasno vide da se situacija ubrzano menja i da postoje velike šanse da Ukrajina pretrpi potpuni kolaps, pa namerno unose tenzije.

Podsetimo, Makron je boravio u trodnevnoj poseti Nemačkoj, što je prva poseta francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine, a dočekao ga je nemački predsednik, Frank-Valter Štajnmajer.

Makron je rekao da do posete dolazi u "ključnom trenutku za Evropu", pre svega zbog rata u Ukrajini.

Makron smatra da Evropa nikada nije imala toliko unutrašnjih i spoljnih neprijatelja kao sada.

- Nikada nismo imali toliko neprijatelja iznutra i spolja. Proživljavamo egzistencijalni trenutak kada naša Evropa može da umre, govorio sam o tome pre nekoliko nedelja - rekao je Makron na događaju u čast 75. godišnjice nemačkog Ustava u Berlinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading