KATASTROFALNE POPLAVE NOSE AUTOMOBILE Kiša napravila haos u Rumuniji, na snazi meteoalarm (VIDEO)

Autor:

Svet

05.05.2024

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodostaj potoka je i dalje visok, a područje se pažljivo prati.

KATASTROFALNE POPLAVE NOSE AUTOMOBILE Kiša napravila haos u Rumuniji, na snazi meteoalarm (VIDEO)

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Razorne poplave prouzrokovane jakom kišom pogodile su opštinu Valkanešti u Rumuniji, u prahovskom okrugu. Nivo vode potoka Sarata porastao je u nedelju uveče, posle obilnih kiša, a poplava je povukla tri automobila i odnela ih kilometar dalje.

Prema rečima predstavnika ISU Prahova, trenutno nema ljudskih žrtava. Poplava je odnela tri automobila, od kojih su dva bila napuštena, a treći je bio u funkciji. Vodostaj potoka je i dalje visok, a područje se pažljivo prati.
 

 

 

Lokalitet Valkanešti je u nedelju uveče bio pod narandžastim upozorenjem na opasne vremenske pojave. Vlasti su izdale poruke upozorenja za ljude sa ovog lokaliteta i iz Urlacija, Boldešti-Skenija, Valea Kalugareaske, Bucova, Varbileoareja, Gura, Albešti-Paleologu, Lipanešti, Magurele, Kokorašti Misli, Dumbravešti, Balešti i Plopu.

Ove vesti dolaze u trenutku kada se svet suočava sa sve češćim ekstremnim vremenskim pojavama. Poplave su čest problem u Rumuniji, a nadležne službe rade na pružanju pomoći i zaštiti ugroženih područja.

Kako se ponašati u slučaju poplave?


Kao što smo videli u ovom slučaju, prirodne katastrofe mogu imati ozbiljne posledice po ljude i imovinu, te je važno da se vlasti i građani pripreme i preduzmu mere zaštite kako bi smanjili rizik od ovakvih događaja.

U slučaju poplave, važno je zadržati smirenost i postupiti brzo, ali i sigurno. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Bezbednost prvo: Ako je vaša bezbednost ugrožena, odmah se evakuišite na sigurno mesto. Nemojte riskirati život pokušavajući spasiti stvari ili imovinu.

Pratite uputstva lokalnih vlasti: Informacije od lokalnih vlasti ili vremenskih agencija mogu vam pomoći da donesete pravilne odluke. Pratite njihove savete i uputstva.

Isključite struju, gas i vodu: Ako to bezbedno možete, isključite struju, gas i vodu u svom domu kako biste sprečili električne udare i moguće curenje gasa ili vode.

Podignite dragocenosti: Ako imate vremena, podignite dragocenosti i važne dokumente na više mesto kako bi se zaštitili od vode.

Obezbedite se od zarobljavanja: Ako ostanete u kući, popnite se na viši sprat ili na krov kako biste izbegli zarobljavanje u poplavi. Ako je moguće, pronađite sigurnu tačku na otvorenom.

Pomoć drugima: Ako možete, pomozite drugima koji su u opasnosti ili kojima je potrebna pomoć da se evakuišu.

Ostanite informisani: Pratite vesti putem radio stanica ili mobilnih aplikacija kako biste ostali informisani o situaciji i eventualnim promenama.

Nemojte voziti kroz poplavljena područja: Poplave mogu izazvati opasne situacije na putu. Nikada ne vozite kroz poplavljena područja jer voda može biti dublja nego što izgleda i može vas odneti.

Nakon poplave: Kada voda opadne, budite oprezni prilikom povratka u svoj dom. Proverite da li je struja, gas i voda isključena i pažljivo procenite štetu pre nego što počnete sa čišćenjem.

Potražite pomoć: Ako vam je potrebna pomoć u čišćenju ili oporavku nakon poplave, obratite se lokalnim vlastima, humanitarnim organizacijama ili Crvenom krstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading