PUTIN DANAS PUNI 71. GODINU: Predsedniku Rusije stižu rođendanske čestitke iz celog sveta, evo šta su mu poželeli Kadirov i Lukašenko

Autor:

Svet

07.10.2023

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednk Rusije Vladimir Putin danas puni 71. godinu.

PUTIN DANAS PUNI 71. GODINU: Predsedniku Rusije stižu rođendanske čestitke iz celog sveta, evo šta su mu poželeli Kadirov i Lukašenko

Foto: Tanjug/AP

Šef Čečenije Ramzan Kadirov je na svom Telegram kanalu čestitao rođendan Putinu, istakavši da je pod njim Rusija ponovo postala jedna od najuticajnijih zemalja.

"Prijatelji, danas je rođendan ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina. Savremena istorija Rusije je neraskidivo povezana sa njegovim imenom i povezana je isključivo sa globalnim transformacijama u svim sferama. Nije tajna da je Vladimir Putin vodio zemlju u najtežem periodu. U stvari, to je bila u dubokoj krizi, država koju su opljačkali, opljačkali i privatizovali oligarsi. Nema preterivanja u ovim rečima", napisao je Kadirov.

Šef Čečenije je naglasio da Vladimir Putin „kao pravi patriota otadžbine“ nije prepustio zemlju njenoj sudbini i počeo da uspostavlja red. Prema njegovim rečima, to su, pre svega, osetili „beskrupulozni zvaničnici i oligarsi”.

"Tako su počele značajne promene. Danas vidimo rezultat rada Vladimira Putina" dodao je Kadirov.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko čestitao je rođendan Putinu

„Životni put koji ste izabrali je živopisan i ubedljiv primer nesebičnog služenja otadžbini“, kaže se u čestitki.

Beloruski predsednik je istakao da su Putinov patriotizam, njegovo poštovanje prema vekovnom istorijskom i kulturnom nasleđu Rusije i njegova čvrsta odbrana njenih interesa na međunarodnoj areni zaslužili zasluženo narodno priznanje.

On je istakao da Belorusija visoko ceni doprinos ruskog predsednika jačanju bilateralnih veza i njegov dosledan stav u pogledu daljeg produbljivanja međudržavnih integracija.

Putinu je poželeo dobro zdravlje, neiscrpnu vitalnost, podršku porodice, prijatelja i kolega u ostvarivanju ciljeva u teškom poslu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Biografija Vladimira Putina

Rođen 7. oktobra 1952. u Lenjingradu, Sovjetski Savez, Putin je najmlađe od troje dece Vladimira Spiridonoviča Putina i Marije Ivanovne Putine. Njegov deda Spiridon Putin bio lični kuvar Vladimira Lenjina i Josifa Staljina. Njegov otac je bio regrut u sovjetskoj mornarici, služio je u podmorničkoj floti ranih 1930-ih. Ali tokom invazije nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, njegov otac je služio u razaračkom bataljonu NKVD-a, ali je 1942. prešao u redovnu vojsku i bio je teško ranjen 1942. godine.

Putin je diplomirao je pravo na Lenjingradskom državnom univerzitetu -- sada Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu -- 1975. godine, takođe je doktorirao. Diplomirao ekonomiju na Univerzitetu rudarstva u Sankt Peterburgu za tezu o strateškom planiranju ekonomije minerala 1997. godine.

Osim studija, učio je i nemački u gimnaziji u Sankt Peterburgu i govori nemački kao drugi jezik. Bavi se samboom i džudoom.

Putin se pridružio KGB-u 1975. i obučavao se u 401. školi KGB-a u lenjingradskoj Okhti. U karijeri je premešten na Novi Zeland, Istočnu Nemačku i druga mesta.

Predsednik Boris Jeljcin ga je 1997. imenovao za zamenika šefa Predsedničkog štaba, a zatim za načelnika Glavne kontrolne direkcije Odeljenja za upravljanje predsedničkom imovinom.

Putin je 1998. godine postavljen za prvog zamenika šefa predsedničkog štaba za regione i postavljen je za šefa komisije.

Imenovan je za jednog od tri prva potpredsednika vlade 1999. godine, a predsednik Jeljcin ga je imenovao za vršioca dužnosti premijera Vlade Ruske Federacije.

Putin je u kontinuitetu bio predsednik ili premijer od 1999. Bio je premijer od 1999. do 2000. i od 2008. do 2012. i kao predsednik od 2000. do 2008. i od 2012. godine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading