TURSKI IZBORI MOGU DA UBIJU ERDOGANA: Zdravlje ugroženo, opozicija ga optužuje da je ukrao milijarde dolara i preti mu zatvorom (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

28.04.2023

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fahretin Koča, turski ministar zdravlja, tvrdi da je zdravstveno stanje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dobro i da se on lično uverio u to, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile tvrdnje da je šef države primljen u bolnicu nakon srčanog udara.

TURSKI IZBORI MOGU DA UBIJU ERDOGANA: Zdravlje ugroženo, opozicija ga optužuje da je ukrao milijarde dolara i preti mu zatvorom (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock, tankug-AP

Prema tim tvrdnjama Erdoganu se stanje dodatno pogoršalo nakon hospitalizacije, što su turske vlasti negirale.

Foto: Tanjug/AP

Fahretin Koča, ministar zdravlja Turske

- Bio sam sa njim (Erdoganom) jutros, dobrog je zdravlja i nastaviće sa svojim programom što je pre moguće - kazao je u četvrtak Koča za tursku državnu televiziju, misleći na predizbornu kampanju koju je Erdogan prekinuo nakon što mu je pozlilo tokom televizijskog intervjua.

Foto: www.profimedia.rs

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan privremeno prekinuo predizbornu kampanju

Erdogan se uoči opštih izbora 14. maja u Turskoj suočava sa najtežom kampanjom od kada je preuzeo dužnost 2003. Široki savez opozicionih partija na čelu sa predsedničkim kandidatom Kemalom Kiličdarogluom udružio je snage da ga svrgnu sa vlasti, dok se Turci bore sa najvećom ekonomskom krizom u poslednje dve decenije.

Foto: Tanjug/AP

Miting turske opozicije

Turski mediji su objavili podatke deset anketa obavljenih u toj zemlji od kojih u osam vodi Kiličdaroglu, poznat i kao "turski Gandi" zbog umirujućeg nastupa i glasa koji se potpuno razlikuje od energičnog Erdogana. U pokušaju da to preokrene Erdogan, koji ima 69 godina, vodi napornu kampanju koja mu se očigledno odražava na zdravlje.

Obelodanjivanje anketa poklopilo s incidentom tokom Erdoganovog intervjua uživo na Kanalu 7, kada je turski predsednik na kratko izašao iz studija, pravdajući to stomačnim problemima.

On se posle nekoliko minuta vratio da bi odgovorio na još jedno pitanje, ali je u sredu otkazao sve javne nastupe. Fahretin Altun, direktor za komunikacije kabineta turskog predsednika, na Tviteru se oglasio kako bi "kategorički odbacio neosnovane tvrdnje o zdravlju predsednika Erdogana".

Foto: www.profimedia.rs

Prva turska nuklearna centrala Akuju

Ipak, činjenica da je Altun objavio da Erdogan u četvrtak putem video-linka prisustvuje ceremoniji punjenja nuklearnog goriva u prvoj turskoj nuklearnoj elektrani Akuju, ukazuje da mu zdravstveno stanje i dalje nije najbolje, pošto bi on takav događaj sigurno iskoristio u kampanji i u nuklearku na jugu Turske došao bi lično.

Foto: www.profimedia.rs

Erdogan je ceremoniji u nuklearki prisustvovao putem video-linka

Majkl Rubin, viši saradnik Američkog preduzetničkog instituta (American Enterprise Institute - AEI), objavio je na dan kada je Erdogan obustavio kampanju da je tuska privreda u ruinama i da su turski predsednik i ljudi iz njegovog najbližeg okruženja navodno ukrao 400 milijardi dolara. Te tvrdnje je plasirala i turska opozicija koja Erdoganu preti zatvorom.

Foto: www.profimedia.rs

 

U telefonskom razgovoru zahvalio Putinu za izgradnju prve turske nuklearke Akuju

Erdogan je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre ceremonije punjenja nuklearnog goriva u prvoj turskoj nuklearnoj elektrani Akuju, kojoj su  obojica prisustvovali putem video-linka. Tu nuklearku je izgradila ruska državna kompanija "Rosatom", a iz Erdoganovog kabineta je saopšteno da se on Putinu zahvalio na doprinosu u izgradnji centrale Akuju. Navedeno je da su Erdogan i Putin pored toga razgovarali o tursko-ruskim odnosim i regionalnim pitanjima, kao i o ratu Rusije i Ukrajine i sporazumu o izvozu ukrajinskog žita.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading