ASTROFIZIČARI UPOZORAVAJU: Sudbina našeg Sunčevog sistema je mračnija nego što smo mislili!

Autor:

Razonoda

09.04.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naš solarni sistem u opasnosti od uništenja

ASTROFIZIČARI UPOZORAVAJU: Sudbina našeg Sunčevog sistema je mračnija nego što smo mislili!

Foto: pixabay.com


Naučnici veruju da bi naš solarni sistem mogao na kraju biti uništen tako što će biti pretvoren u prašinu dok bude privučen ka Suncu, kada ono postane beli patuljak. To će se desiti ako već nije "pojeden" od strane širenja našeg Sunca. Kada naša zvezda domaćin, Sunce, potroši gorivo, postaće beli patuljak, izvršavajući ogroman gravitacioni uticaj koji bi mogao da usisa naš sistem u sebe gde će biti zgnječen, tvrde astrofizičari.

Profesor Boris Ganske sa Odseka za fiziku Univerziteta u Vorkviku rekao je:

"Tužna vest je da će Zemlja verovatno biti progutana od strane širenog Sunca, pre nego što postane beli patuljak. "Za ostatak solarnog sistema, neki od asteroida smještenih između Marsa i Jupitera, a možda neki od Jupiterovih meseca, mogu se otkinuti i putovati dovoljno blizu budućeg belog patuljka da prođu kroz proces cepanja koji smo proučavali."


Deo solarnog sistema pod pretnjom

Istraživači su proučavali sudbinu asteroida, meseca i planeta koji prolaze blizu belih patuljaka analizirajući tranzite, koji su padovi u svetlosti zvezda izazvani objektima koji prolaze ispred njih. Za razliku od predvidivih tranzita izazvanih orbitiranjem planeta oko zvezda, tranziti izazvani fragmentima su čudno oblikovani, haotični i neredni. Dr Amornrat Aungwerojwit sa Univerziteta Naresuan u Tajlandu, koji je predvodio istraživanje, rekao je: "Prethodna istraživanja su pokazala da kada asteroidi, meseci i planete dođu blizu belih patuljaka, ogromna gravitacija ovih zvezda cepa ove male planetarne objekte na sve manje i manje delove."

Evolutivne promene u ponašanju sistema

U novom istraživanju, naučnici su proučavali promene u svetlosti zvezda tokom 17 godina, pružajući uvid u to kako se ovi objekti razbijaju. Studija objavljena u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) fokusirala se na tri različita bela patuljka koji su se ponašali potpuno različito. Profesor Gaensicke je komentarisao: "Jednostavno činjenica da možemo da detektujemo ostatke asteroida, možda čak i meseca ili planeta koji jure oko belog patuljka svakih nekoliko sati je prilično neverovatno, ali naše istraživanje pokazuje da se ponašanje ovih sistema može brzo evoluirati, u roku od nekoliko godina. "Iako mislimo da smo na pravom putu u našim studijama, sudbina ovih sistema je mnogo složenija nego što smo ikada mogli da zamislimo."

Neočekivane promene u ponašanju belih patuljaka

Jedan od proučavanih belih patuljaka, WD 1145+017, pokazao se da se ponaša blisko teorijskim predviđanjima. Iznenada, u ovom najnovijem istraživanju, tranziti su sada potpuno nestali. Profesor Gaensicke je rekao: "Sistem se, uopšteno, veoma blago povećava u svetlosti, dok se prašina proizvedena katastrofalnim sudarima oko 2015. godine raspršuje. "Nepredvidiva priroda ovih tranzita može dovesti astronome do ludila - jednog trenutka su tu, a sledećeg su nestali. I to ukazuje na haotično okruženje u kojem se nalaze."

(NY POST)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading