KO BI REKAO! UPRKOS TOME ŠTO JE OBRTAO MILIONE, KOMANDANT SRPSKE DOBROVOLJAČKE GARDE ČESTO POZAJMLJIVAO NOVAC: Ministre, švorc sam , treba mi za kuću?!

Autor:

Hronika

15.01.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ražnatović bio u stalnim kontaktima s gotovo svim ljudima u državi koji su se nešto pitali

KO BI REKAO! UPRKOS TOME ŠTO JE OBRTAO MILIONE, KOMANDANT SRPSKE DOBROVOLJAČKE GARDE ČESTO POZAJMLJIVAO NOVAC: Ministre, švorc sam , treba mi za kuću?!

Foto: ST/Vladimir Lukić, E-stock, ATAImagess

Napomena: Gde god se u dokumentima pominje Kafa, reč je o Arkanu.

U tajnom dosijeu "Arkan", čiji sadržaj objavljujemo, nalazi se više desetina poverljivih dokumenata, sačinjenih devedesetih godina. Uvid u njih imao je samo uzak krug ljudi iz samog vrha države.

A kako se vidi iz papira koje objavljuje Republika, Željko Ražnatović je s maltene svima koji su se pitali u državi bio u kontaktu. Od mnogih, iako je obrtao milione, ponekad je pozajmljivao novac, koji mu je za nešto bio potreban. 

Republika

Foto: e-stock

Željko Ražnatović Arkan

Cvele, daj pare za radove!

U jednom od razgovora iz novembra 1994. Arkan se žali da je ostao bez para usred gradnje kuće i traži od jednog od čelnika FK Crvena zvezda Vladimira Cvetkovića da mu priskoči s novcem. U izveštaju stoji:

- Obavešteni smo od izvora da je Kafa kontaktirao sa Vladimirom Cvetkovićem i od njega zatražio finansijsku pomoć u podizanju kamene podzide ispod porodične kuće jer je ostao švorc, s čim u vezi mu je Cvetković predložio da o tome razgovaraju posle srede pošto za revanš s Partizanom pravi nešto što će samo njemu reći.-

Ti si moj brat, zato sam ti uterao onih 400.000 dm

Jedan od bliskih Arkanovih saradnika bio je i tadašnji direktor hotela "Mažestik" u centru Beograda Miodrag Batričević. U jednom od presretnutih razgovora Ražnatović mu se žali da nema para i podseća ga na dug od 60.000 maraka. Pominje se i izvesni Milo, za kog se, na osnovu nekih drugih razgovora, može naslutiti da je Milo Đukanović.

Republika

Foto: Tanjug/International

Milo Đukanović

Kafa: Je li Milo u Beogradu?
Batričević: Dolazi danas u četiri, samo za tvoju informaciju, ide za Italiju, ostaje do nedelje, a u ponedeljak je na poslu.
K: Treba da se nađemo, on, ja i onaj čovek, onaj nesporazum što je bio na jezeru da regulišemo. Čovek je tu kod mene. Slušaj, ja te vodim kao dužnika za 60.000 DM.
B: Ne brini se, ja sam tebi uterao 400.000 DM zato što si ti moj brat.
K: Džabe mi je to kad nemam banke.
B: To bi Crvenka inače dobila, za uši i gotovo.
K: Čujem da ti idu te cigare tamo, pa se seti i ove sirotinje.
B: Ne brini se, ti znaš da si prvi na top-berzi.

Sačekuša za Vučelu da bi ga uslikali s Vesnom Zmijanac

U jednom od izveštaja operativci prenose razgovor Arkana i Milorada Vučelića, tada direktora RTS. To se dešava 23. juna 1994.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Milorad Vučelić

Tom prilikom Kafa je obavestio Vučelića da mu je ortak iz Makedonske ulice javio da je NTV Studio B postavio skrivene kamere na ulazu u "Produkciju gramofonskih ploča" (PGP) u Makedonskoj ulici i ispred Vučelićeve kuće da bi Vučelića snimili u društvu sa Vesnom Zmijanac, kojoj je navodno Vučelić dao 20.000 DM za snimanje nove ploče.

Prema navodima izvora, NTV Studio B ima istu nameru i s Kafom i estradnom umetnicom Cecom Veličković.

Na kraju, izvor obaveštava da je Kafa kontaktirao s izvesnim Kokanom i saopštio mu da 190.000 DM, koje on Kafi duguje, preda svom bratu, kome je toliki iznos ostao dužan Stojan Novaković Cope (bliski Kafin prijatelj, prim. operativnog radnika) prilikom kupovine FK Obilić.

Poruka Kertesa: Neću da radim s lopovima!

Arkan, kako se vidi iz izveštaja napravljenih 1994, često sam ili preko posrednika, kontaktirao je s tadašnjim direktorom Uprave carina Mihaljom Kertesom. Za Ražnatovića je Kertes bio izuzetno značajan s obzirom na to da je Uprava carina bila direktno zadužena za kontrolu granica, preko kojih je Arkan švercovao ogromne količine nafte.

Republika

Foto: ATAImages

Mihalj Kertes

Razgovor 29. 7. 1994.

Sa Kafom je kontaktirao Rako Stanišić, rođak Kafine supruge. Tom prilikom Rako je Kafu obavestio da je s Borom bio kod Mihalja Kertesa i da su svi papiri završeni oko novog posla, uz napomenu da mora da uplati 201.000 dolara za naftu koja je uvezena i prevezena vozom da bi mu pustili drugi voz. Stanišić je Kafu informisao da je za vreme njihove posete Kertesu ovog zvao Borislav Mikelić oko uvoza neke nafte, ali mu je Kertes spustio slušalicu, uz komentar: "Neću da radim s lopovima."

Saznanja dobijena od Stanišića Kafa je prokomentarisao rečima: "Moram nakon ovoga da promenim mišljenje o Kertesu."

Razgovor 4. 8. 1994.

Sa Kafom je kontaktirao izvesni Boro i tom prilikom je od Kafe zatražio da mu da "onu potvrdu o oduzetih 300.000 DM na granici" jer bi to možda mogao preko Kertesa "da sredi" da im se te pare vrate. Kafa je prihvatio Borin predlog i s njim istog dana ostvario lični kontakt.

Razgovor 10. 9. 1994.

Kafa je zvao sekretaricu Mihalja Kertesa.

Tom prilikom Kafa je zamolio da prenese poruku Kertesu da mu pusti vagon goriva koji se nalazi na železničkoj stanici u Kikindi, a koji je pre dva dana ušao iz Rumunije jer će Unprofor videti da smo probili blokadu.

žSekretarica je Kafu obavestila da će poruka biti preneta kada se Kertes vrati s puta, a da bi pomenuti problem mogao da reši i savetnik Nikolić, ali Kafa to nije prihvatio.

Zvaću Badžu ako nastavite da reketirate mog generala!

Arkan se prema policijskim inspektorima, ali i načelnicima SUP, postavljao kao neka vrsta nadređenog, pozivajući se na veze u samom vrhu MUP i DB. O tome svedoči i izveštaj od 5. januara 1995.

Republika

Foto: MUP

Radovan Stojčić Badža

Kafu je zvao Miloš Vukobrat (načelnik OUP Stari grad, primedba operativnog radnika). Tom prilikom Kafa je obavestio Vukobrata da će morati da obavesti Badžu i načelnika RDB da Vukobratova milicija uzima reket od diskoteke "Zombi", čiji je vlasnik general SDG, koji pod sobom ima 6.000 ljudi, s kojima je oslobodio Veliku Kladušu, a trenutno je na ratištu.

S tim u vezi, Vukobrat je Kafi savetovao da sačeka dok on ne ispita ceo slučaj, što je Kafa prihvatio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

15.01.2023 20:20

Све важно је испуштено - америчка школа...