"RUSI MASOVNO NAPADAJU!" Ukrajinci imaju ozbiljne probleme kod ključnog grada! Situacija izmiče kontroli! (VIDEO)

Autor:

Svet

21.06.2024

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon je dao dopuštenje snagama da koriste američko oružje na vojnim ciljevima u Rusiji

"RUSI MASOVNO NAPADAJU!" Ukrajinci imaju ozbiljne probleme kod ključnog grada! Situacija izmiče kontroli! (VIDEO)

Foto: Liveuamap.com

Borbe oko strateškog grada u istočnoj Ukrajini postale su "izuzetno teške", objavila je ukrajinska vojska koja ga brani od ruskih napada.

Kako javlja BBC, radi se o ukrajinskoj 24. mehanizovanoj brigadi, koja je poslata u grad Časiv Jar. Ruske snage, navode ukrajinski oficiri, nastavljaju s "masovnim frontalnim napadima" na grad.

Časiv Jar nalazi se zapadno od Bahmuta, a ruske snage ga intenzivno napadaju od februara, nakon pada obližnjeg grada Avdijevke

Rusko napredovanje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu neprestano dobija na zamahu od početka ove godine, a ukrajinske snage se muče s nedostatkom resursa dok pokušavaju da zadrže odbrambenu liniju. 

Kada je Rusija pokrenula totalnu invaziju Ukrajine, jedan od deklarisanih ciljeva bio je zauzimanje cele regije Donbasa, koju čine Donjecka i Luganska oblast.

Rusi su se poslednjih meseci fokusirali upravo na Časiv Jar, koji je pre rata imao oko 12.000 stanovnika.

Pad Časiv Jara bio bi jako opasan po istok Ukrajine

Pad Časiv Jara, koji je smešten na uzvisini, ukrajinske gradove u Donbasu učinio bi još ranjivijima na ruske napade.

Prema američkom Institutu za ratne studije, rusko zauzimanje Časiv Jara bilo bi "operativno značajno".

Ono bi, naime, ruskim snagama dalo povoljne položaje za pokretanje ofanziva na Kostjaninivku i Družkivku, gradove koji čine južni deo ukrajinskog odbrambenog pojasa.

"Situacija je veoma teška"

Kako je danas objavio ukrajinski Glavni štab, ruske snage su se danas od zore u tri navrata pokušale približiti odbrambenoj liniji kod Časiv Jara i Kliščijivke.

24. mehanizovana brigada, koja je nedavno poslata u Časiv Jar, sinoć je objavila da je "situacija u gradu i oko njega izuzetno teška".

- Neprijatelj stalno organizuje masovne frontalne napade, a takođe pokušava da zaobiđe naselje sa severa i juga - objavili su ukrajinski branitelji i dodali da ruske snage "nemilosrdno granatiraju" to područje.

Amerika ukida ograničenja o korišćenju svog oružja na ruskoj teritoriji

Neuspesi Ukrajine u proteklih nekoliko meseci doveli su do toga da su SAD bile prisiljene da preispitaju svoje stajalište o korišćenju doniranog oružja na ruskoj teritoriji.

Pentagon je dao dopuštenje snagama da koriste američko oružje na vojnim ciljevima u Rusiji bilo gde preko granice, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini Harkova na severu Ukrajine, gde su Rusi nedavno otvorili novi front.

Dozvolu je prošlog meseca dao predsednik Džo Bajden, a zvaničnici su u to vreme rekli da se odnosi samo na ciljeve u blizini Harkova.

Pentagon je juče potvrdio da nije ograničen na područja u blizini grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading