PUTIN I KIM ISKOPIRALI HRUŠČOVA I KIM IL SUNGA: Objavljen tekst četvrtog člana Ugovora o vojnoj pomoći, evo šta on tačno podrazumeva (VIDEO)

Autor:

Svet

20.06.2024

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, je rekao da samo oni koji planiraju agresiju na Rusiju ili Severnu Koreju mogu da prigovore četvrtom članu o vojnoj pomoći.

PUTIN I KIM ISKOPIRALI HRUŠČOVA I KIM IL SUNGA: Objavljen tekst četvrtog člana Ugovora o vojnoj pomoći, evo šta on tačno podrazumeva (VIDEO)

Foto: Tanjug/Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

Severnokorejska Centralna novinska agencija (KCNA) objavila je ceo tekst Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu, koji su 19. juna potpisali ruski predsednik, Vladimir Putin, i severnokorejski lider, Kim Džong Un.

Kako je primetila južnokorejska agencija Jonhap, član 4. Ugovora o vojnoj pomoći skoro u potpunosti ponavlja član 1. Ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći između SSSR-a i Severne Koreje iz 1961. godine.

Član 4. novog Ugovora glasi: "Ako je jedna od strana izložena oružanom napadu bilo koje države ili više država i tako se nađe u ratnom stanju, druga strana će odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim sredstva kojima raspolaže u skladu sa članom 51. Povelje UN i u skladu sa zakonodavstvom Demokratske Narodne Republike Koreje i Ruske Federacije."

U članu Ugovora iz 1961. stajalo je:"U slučaju da jedna od strana ugovornica bude izložena oružanom napadu bilo koje države ili koalicije država i na taj način se nađe u ratnom stanju, druga ugovorna strana će odmah obezbediti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima."

Sporazum su potpisali Nikita Hruščov i Kim Il Sung.

Članovi se razlikuju po tome što se u aktuelnoj verziji ugovora pominje Povelja UN i sadrži upućivanje na zakonodavstvo Rusije i Severne Koreje.

Godine 1996. Rusija i Severna Koreja su razmenile note u kojima se navodi da je sporazum iz 1961. "izgubio smisao" i da se u stvarnosti ne primenjuje.

Moskva i Pjongjang su 2000. godine potpisali Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji. U članu 2. sporazuma navodi se da će u slučaju opasnosti od agresije na jednu od strana ili situacije koja ugrožava mir i bezbednost, strane "odmah stupiti u kontakt jedna sa drugom".

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, je, komentarišući potpisivanje novog ugovora 19. juna, rekao da samo oni koji planiraju agresiju na Rusiju ili Severnu Koreju mogu da prigovore četvrtom članu o vojnoj pomoći. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading