BIĆE VEOMA GADNO, TU ŽIVI MNOGO LJUDI! Naučnici otkrili UZNEMIRUJUĆE informacije o budućim erupcijama vulkana u OVOJ evropskoj državi (VIDEO)

Autor:

Svet

27.06.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su analizirali podatke o zemljotresima u protekle tri godine i upoređivali hemijska i fizička svojstva lave sa različitih mesta

BIĆE VEOMA GADNO, TU ŽIVI MNOGO LJUDI! Naučnici otkrili UZNEMIRUJUĆE informacije o budućim erupcijama vulkana u OVOJ evropskoj državi (VIDEO)

Foto: Handout AFP / Profimedia

Najnoviji niz vulkanskih erupcija na Islandu bi mogao trajati decenijama ili čak vekovima, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Tera Nova.

Niz erupcija je započeo 2021. na poluostrvu Rejkjanes u jugozapadnom delu ostrva, svega 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika.

Veliki deo stanovništva severnoatlantskog ostrva živi u pogođenoj regiji. Tamo se takođe nalazi jedini međunarodni aerodrom i nekoliko geotermalnih elektrana koje zemlji isporučuju toplu vodu i električnu energiju. Pet većih erupcija vulkana dogodilo se samo od prošlog decembra. Lava se izlila iz pukotina u zemlji i zahvatila je neke kuće.

Otkriven povezan podzemni sistem magme

Istraživači su analizirali podatke o zemljotresima u protekle tri godine i upoređivali hemijska i fizička svojstva lave sa različitih mesta kako bi odredili dolazi li iz iste podzemne magmatske komore.

Otkrili su da se zaista radi o magmi sa sličnim petrografskim svojstvima. To upućuje na povezan podzemni sistem magme, napisali su istraživači. S obzirom na seizmološke podatke, veruju da je reč o umereno velikoj akumulaciji magme na dubini od otprilike devet do 11 kilometara, koja je dugačka 10 kilometara. Nastajala je između 2002. i 2020.

"Ovo bi mogao biti početak dugotrajne epizode"

Tim istraživača je zaključio da bi trenutna serija erupcija mogla biti početak dugotrajne epizode, no ne mogu da predvide koliko će zapravo trajati.

Island se nalazi na mestu gde se severnoamerička i evroazijska tektonska ploča razdvajaju. Stoga su vulkanske erupcije česte, ali erupcije vulkana bližih središtu ostrva obično traju nekoliko dana ili nedelja. Erupcije iz pukotina pak mogu trajati znatno duže.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading