POZNAT DATUM SUĐENJA AMERIČKOM NOVINARU: Pokušavao da prikupi vojne tajne za CIA?! (VIDEO)

Autor:

Svet

17.06.2024

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen zbog špijunskih optužbi u Rusiji od kraja Hladnog rata pre više od tri decenije.

POZNAT DATUM SUĐENJA AMERIČKOM NOVINARU: Pokušavao da prikupi vojne tajne za CIA?! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Američkom novinaru, Evanu Gerškoviču (32), koji je uhapšen u Rusiji sudiće se iza zatvorenih vrata, objavili su ruski državni mediji pozivajući se na sudske izvore. Evan Gerškovič, koji je radio kao reporter Wall Street Journal-a, optužen je za prikupljanje "tajnih informacija".

U optužnici se navodi da je on informacije prikupljao za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), što je on demantovao.

Njemu će suđenje početi 26. juna u Jekaterinburgu, gradu na Uralu gde je i uhapšen prošlog marta. Od kada je lišen slobode on se nalazi u moskovskom zatvoru Lefortovo. Wall Street Journal je osudio suđenje kao "sramotu", dok su američki zvaničnici naveli da optužnica protiv Gerškoviča ima "nultu kredibilnost".

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Gerškovič uhapšen sa "crvenim rukama", dok Federalna služba bezbednosti (FSB) navodi da je on pokušavao da prikupi vojne tajne.

- Reporter je prikupljao tajne informacije o proizvodnji i popravci vojne opreme. Vodio je ilegalne akcije pomoću konspirativnih metoda - navodi se u saopštenju.

Gerškovič je proveo više od godinu dana iza rešetaka pod optužbom za špijunažu koja nosi do 20 godina zatvora. Američki predsednik, Džozef Bajden, nazvao je njegovo hapšenje "potpuno nezakonitim", dok je Wall Street Journal optužio je Moskvu da "gomila zalihe Amerikanaca u ruskim zatvorima kako bi kasnije mogla sa njima da trguje".

Rusija drži niz drugih američkih državljana, uključujući nekoliko novinara i aktivnih vojnih pripadnika, u zatvorima širom zemlje. Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen zbog špijunskih optužbi u Rusiji od kraja Hladnog rata pre više od tri decenije.

U decembru, Stejt department je saopštio da je napravio značajnu ponudu Rusiji da obezbedi oslobađanje hapšenog Gerškovića, što je odbijeno. Rusija zauzvrat navodno traži oslobađanje Vadima Krasikova, koji je proglašen krivim u Nemačkoj, 2021. godine, za ubistvo bivšeg čečenskog komandanta u Berlinu. Čini se da je Vladimir Putin to potvrdio tokom intervjua sa Takerom Karlsonom ranije ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading