RUSKI HAKERI NAPALI HRVATSKE INSTITUCIJE: Već neko vreme nismo posetili Hrvatsku i odlučili smo se "podsetiti"! (FOTO)

Autor:

Svet

28.06.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hakeri objavili spisak institucija koje su napali

RUSKI HAKERI NAPALI HRVATSKE INSTITUCIJE: Već neko vreme nismo posetili Hrvatsku i odlučili smo se "podsetiti"! (FOTO)

Foto: Profimedia

Ruska grupa hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije u Hrvatskoj u sredu. Međutim, na popisu njihovih meta nije bio KBC Zagreb.

U poruci na Telegramu od 26. juna, na dan kad su napadnute hrvatske institucije, napisali su:

"Već neko vreme nismo posetili Hrvatsku i odlučili smo se 'podsetiti'."

 

Takođe su objavili i spisak institucija koje su napali - Ministarstvo finansija, Poresku upravu, Hrvatsku narodnu banku, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačku berzu. Navedene institucije našle su se pod hakerskim napadom u sredu, a zatim je u četvrtak ujutro usledio i napad na sistem KBC-a Zagreb (Rebro).

Trenutno je u toku istraga i ne zna se da li su napadi na finansijske institucije i bolnicu povezani. Treba napomenuti da hrvatske nacionalne bolnice nisu na spisku ruskih hakera iz grupe Noname057(16), ali s obzirom na to da je poruka na Telegramu objavljena 26. juna, a da je KBC Zagreb napadnut dan kasnije, nije isključeno da je i bolnica bila meta ruskih hakera, samo se time nisu hvalili. Pored meta u Hrvatskoj, napisali su i "dead on ping", što znači da su izvršili DDoS napad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading