KATASTROFA ŠIROM ZEMLJE: Paklene vrućine ubile najmanje 15 ljudi, bolnice pune pacijenata

Autor:

Svet

06.05.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina delova zemlje trenutno se bori sa jednim od najtežih toplotnih talasa poslednjih godina

KATASTROFA ŠIROM ZEMLJE: Paklene vrućine ubile najmanje 15 ljudi, bolnice pune pacijenata

Foto: Tanjug/AP

Najmanje 15 ljudi umrlo je od posledica vremenskih uslova tokom velikog toplotnog talasa u delovima Bangladeša u protekle dve nedelje, saopštio je Operativni centar za hitne slučajeve pri Generalnoj direkciji za zdravstvene usluge.

U saopštenju se dodaje da su tri osobe preminule danas, prenosi agencija Sinhua. Zvaničnici su naveli da je većina smrtnih slučajeva prijavljena u okrugu Magura u jugozapadnom regionu zemlje, gde je živa prošle nedelje porasla na rekordnih 43,8 stepeni Celzijusa.

Većina delova Bangladeša trenutno se bori sa jednim od najtežih toplotnih talasa poslednjih godina.

Kako bi se izborila sa nepodnošljivom vrućinom, vlada je prošle nedelje zatvorila škole, fakultete, verske škole i tehničke obrazovne ustanove širom te južnoazijske zemlje.

Stručnjaci prognoziraju da će toplotni talasi verovatno eskalirati u narednim godinama zbog nestalnih padavina i visokih temperatura, predstavljajući pretnju za Bangladeš, jednu od najvećih svetskih žrtava globalnog zagrevanja.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do oktobra ove godine u kojoj se navodi da će letnji meseci u Srbiji biti prosečno topliji.

Prema njihovoj prognozi tokom ovog meseca nas čekaju majske kiše.

"U celoj Srbiji srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.0ºS. U celoj Srbiji srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 25.1ºS", navodi RHMZ i dodaje:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading