HITNO UPOZORENJE ZAPADNIH OBAVEŠTAJACA: Otkrivaju šta Rusija sprema širom Evrope! Već je počelo?!

Autor:

Svet

05.05.2024

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednosne službe evropskih zemalja na nogama

HITNO UPOZORENJE ZAPADNIH OBAVEŠTAJACA: Otkrivaju šta Rusija sprema širom Evrope! Već je počelo?!

Foto: Tanjug/AP

Evropske obaveštajne agencije upozorile su vlade da Rusija planira nasilne sabotaže širom Evrope.

Obaveštajci smatraju da je Rusija već počela da priprema tajne bombaške napade, podmetanje požara i oštećenje infrastrukture, direktno i preko posrednika, bez prevelike zabrinutosti oko civilnih žrtava.

- Smatramo da je znatno porastao rizik od sabotaže - rekao je Tomas Haldenvang, šef nemačke obaveštajne službe, prošlog meseca na bezbednosnoj konferenciji - samo nekoliko dana nakon što su u Bavarskoj uhapšena dvojica nemačko-ruskih državljana zbog planiranja napada na vojne i logističke lokacije u Nemačkoj. 

Vlasti Velike Britanije su krajem aprila optužile dvojicu muškaraca za izazivanje požara u skladištu u kojem su se nalazile pošiljke pomoći za Ukrajinu.

Engleski tužioci tvrde da su radili za rusku vladu. 

NATO: Zabrinuti smo

Bezbednosne službe u Švedskoj pak istražuju niz nedavnih iskliznuća voza sa šina, za koje sumnjaju da bi se moglo raditi o sabotaži.

Prošlog meseca je češki ministar saobraćaja rekao da je Rusija pokušala da uništi signalne sisteme na češkim železnicama. 

U februaru su u Estoniji ruski obaveštajni operativci izveli napad na automobil ministra unutrašnjih poslova.

Francusko Ministarstvo odbrane takođe je ove godine upozorilo na moguće ruske napade vojnih lokacija, piše Financial Times. 

NATO je u četvrtak izrazio duboku zabrinutost zbog rastućih ruskih "malignih aktivnosti na savezničkoJ teritorijI".

Nemačka je u petak zapretila posledicama po Moskvu zbog hakerskog napada na Socijaldemokratsku stranku kancelara Olafa Šolca 2023. godine.

Analitičari britanskog instituta Royal United Services Institute su u nedavnom izveštaju istakli kako Rusija aktivno radi na tome da pojača svoj uticaj u Evropi, pri čemu koristi posrednike poput ruske dijaspore i kriminalne grupe s kojima Kremlj ima dugogodišnje veze. 

Sumnjiva eksplozija u fabrici municije u Velsu

Budući da je Rusija pojačala aktivnosti na evropskom kontinentu, bezbednosne službe su u stalnom stanju pripravnosti i nastoje da identifikuju mete koje su im možda promakle.

Na primer, još uvek ima dosta neodgovorenih pitanja o eksploziji u fabrici municije BAE Systems u Velsu koja snabdeva Ukrajinu granatama. 

U oktobru 2014. uništeno je češko skladište oružja u kojem se nalazilo oružje za Kijev.

Kasnije je otkriveno da su agenti ruske vojne obaveštajne službe postavili eksploziv.

U petak je izbio veliki požar u fabrici u Berlinu koja je u vlasništvu kompanije za proizvodnju oružja Diehl, a koja takođe snabdeva Ukrajinu.

Požar je gasilo više od 160 specijalizovanih vatrogasaca, a stanovnicima u velikom delu zapadnog dela glavnog grada je rečeno da zatvore prozore zbog mogućih otrovnih gasova. 

- Dosadašnje sabotaže su služile u svrhu stvaranja haosa, ali se mogu koristiti i za stvaranje dezinformacija. Rusija takođe želi putem ovih napada da stekne što više znanja za slučaj da stvarno poželi da imobilizira Evropu.To su vežbe - rekao je Keir Giles, viši savetnik u britanskom institutu The Royal Institute of International Affairs. 

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading