HDZ I DP PRIKUPILI POTREBNE POTPISE: Ko će i kada odneti ih Milanoviću ostalo neizvesno

Autor:

Svet

09.05.2024

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plenković je juče potvrdio da je HDZ postigla saglasnost sa Domovinskim pokretom o formiranju nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

HDZ I DP PRIKUPILI POTREBNE POTPISE: Ko će i kada odneti ih Milanoviću ostalo neizvesno

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/https://www.facebook.com/IvanPenavaVukovar, Shutterstock

region

Hrvatski premijer u tehničkom mandatu i lider HDZ, Andrej Plenković, potvrdio je danas je prikupljeno potrebnih 76 potpisa za dobijanje mandata za formiranje nove vlade.

HDZ je na društvenim mrežama objavio reči Plenkovića.

- Već danas smo prikupili 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade RH, otkrio je premijer, Andrej Plenković, na predstavljanju naše pobedničke liste za evropske izbore - stoji u objavi HDZ-a.

HDZ je na aprilskim izborima osvojio 61 poslanički mandat, a Domovinski pokret je u Banske dvore doneo 12 potpisa, od 14 osvojenih mandata.

Među njima nije onaj Josipa Jurčevića koji je ranije potvrdio da potpis neće dati Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog nezadovoljstva, između ostalog, što im HDZ nije dao resor kulture.

Razliku do 76 potpisa su nadomestili poslanici manjina.

Za sada nema informacija ko će i kada potpise odneti predsedniku Republike, Zoranu Milanoviću, koji daje mandat za formiranje vlade.

Plenkoviću će to biti treći mandat na mestu predsednika Vlade Hrvatske.

Podsetimo, Plenković je juče potvrdio da je HDZ postigla saglasnost sa Domovinskim pokretom o formiranju nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

- Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP. Osnovaćemo novo ministarstvo, Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na nivou EU koji uvode takvo ministarstvo - rekao je Plenković, novinarima u Zagrebu.

Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji, a treći resor je Ministarstvo privrede. Član vlade koji bude zadužen za resor demografije biće i potpredsednik nove vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading