POLITIČKA BOMBA U SUSEDSTVU: Vlada donela dekret o priznanju Palestine

Autor:

Svet

09.05.2024

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za usvajanje dekreta potrebna prosta većina u slovenačkom parlamentu.

POLITIČKA BOMBA U SUSEDSTVU: Vlada donela dekret o priznanju Palestine

Foto: Tanjug/AP

Slovenačka Vlada usvojila je danas dekret o priznanju palestinske države i uputila ga parlamentu na usvajanje.

- Dekret o priznanju Palestine deo je napora administracije da se što pre okončaju strahote u Gazi - rekao je premijer, Robert Golob, na konferenciji za novinare.

On je naveo da bi slovenački parlament konačnu odluku mogao da donese i pre 13. juna.

Slovenija se u martu pridružila zajedničkom saopštenju Španije, Irske i Malte u kojem se navodi da su članice EU spremne da priznaju Palestinu kada budu ispunjeni uslovi za formiranje države.

Foto: Shutterstock,

Robert Golob

Golob je istakao da će Ljubljana nastaviti da prati napredak u mirovnim pregovorima, oslobađanju talaca i reformi palestinske uprave i, ukoliko to bude ubrzano, onda postoji mogućnost da će i proces priznanja biti završen ranije.

Slovenija je zatražila od Izraela da prekine ofanzivu u Pojasu Gaze i upozorila da bi napad na grad Rafu pogoršao humanitarnu krizu na palestinskoj teritoriji.

Šef slovenačke diplomatije, Tanja Fajon, je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži X izrazila zadovoljstvo zbog odlučnog i nepovratnog koraka ka priznanju Palestine.

Za usvajanje dekreta potrebna prosta većina u slovenačkom parlamentu.

Podsetimo, Španija je priznanje Palestine u EU promovisala kao ''koaliciju dobrovoljaca'' zbog oštrog protivljenja Nemačke i Austrije i nedostatka podrške Italije i Francuske, a zemlje koje već priznaju palestinsku državu su većinski zemlje bivšeg istočnog bloka, poput Rumunije, Mađarske, Bugarske, Češke i Slovačke, dok je Švedska to uradila nezavisno 2014.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading