TUŽILAŠTVO POTVRDILO: Sprečen teroristički napad! Uhapšena dva muškarca, pronađene su i sumnjive fotografije

Autor:

Svet

18.04.2024

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj zavere bio je zaustavljanje pomoći državi koja je u ratu

TUŽILAŠTVO POTVRDILO: Sprečen teroristički napad! Uhapšena dva muškarca, pronađene su i sumnjive fotografije

Foto: Tanjug/AP Sang Tan

Nemačko tužilaštvo je danas saopštilo da su dva muškarca Diter S. i Aleksandar J. uhapšeni zbog sumnje da su ruski špijuni koji su pripremali bombaške napade u Nemačkoj.

Diter je, prema tužilaštvu, bio u kontaktu sa agentom ruske obaveštajne službe od oktobra 2023. godine i učestvovao u zaveri da se izazovu bombaški napadi i paljevina u Nemačkoj, uključujući vojne baze Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj ove zavere je bio podrivanje vojne pomoći koju Nemačka pruža Ukrajini, a Diter je prikupljao informacije o metama potencijalnog napada, prenosi Dojče vele (DW).

Federalna policija Nemačke je kod njega pronašla fotografije i video snimke ciljanih objekata, koje je on slao svom nalogodavcu, a Aleksandar mu je pomagao najkasnije od marta ove godine.

Aleksandar je takođe optužen da je od 2014. do 2016. godine bio član strane terorističke organizacije, odnosno vojne jedinice samoproglašene Donjecke narodne republike u istočnoj Ukrajini.

Inače, Nemačka je uputila hitan apel zemljama članicama Evropske unije i NATO-a da pojačaju pomoć za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu što je pre moguće.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Nemačke Boris Pistorijus i Analena Berbok prosledili su inicijativu EU, NATO i trećim stranama o kojoj će se razgovarati na sastanku ministara inostranih poslova Grupe sedam (G7) ove nedelje na italijanskom ostrvu Kapri, preneo je Rojters.

Portparol nemačkog ministarstva odbrane rekao je danas na brifingu za novinare da nemačka inicijativa za veću podršku Ukrajini ima za cilj motivisanje velikog broja zemalja da isporuče pomoć u kratkom roku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading