STOLTENBERG NAKON POSETE KIJEVU OTVORIO SVE KARTE! Poverenje Ukrajine u NATO je NARUŠENO!

Autor:

Svet

30.04.2024

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO-a je predložio stvaranje fonda savezničkih doprinosa u vrednosti od 100 milijardi dolara tokom pet godina za Ukrajinu, kao deo paketa koji će biti potpisan na samitu u Vašingtonu.

STOLTENBERG NAKON POSETE KIJEVU OTVORIO SVE KARTE! Poverenje Ukrajine u NATO je NARUŠENO!

Foto: Tanjug-AP

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog narušenog poverenja Ukrajine u NATO saveznike usled kašnjenja u isporuci naoružanja. On je istakao potrebu za čvršćim institucionalnim okvirom kako bi se osigurala predvidljivost, veća odgovornost i podela tereta u pružanju vojne pomoći Kijevu.

Stoltenberg je naglasio ideju stvaranja višegodišnjeg plana koji bi jasno definisao doprinos svake članice Alijanse pomoći Ukrajini, prenose Novosti.

Stvaranje fonda savezničkih doprinosa za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a je predložio stvaranje fonda savezničkih doprinosa u vrednosti od 100 milijardi dolara tokom pet godina za Ukrajinu, kao deo paketa koji će biti potpisan na samitu u Vašingtonu. Naglasio je da je situacija u Ukrajini izazov za bezbednost, posebno zbog agresivnog delovanja Rusije.

Poziv Ukrajine za ubrzanom isporukom oružja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posete Stoltenberga uputio je apel saveznicima da ubrzaju isporuke oružja Kijevu, ističući da situacija na frontu zavisi od brzine snabdevanja municijom. Posebno je istakao potrebu za sofisticiranim sistemima za lansiranje PVO Patriot kako bi se suprotstavili ruskim dalekosežnim raketama i dronovima. Zelenski je upozorio da ruska vojska pokušava iskoristiti situaciju dok se čekaju zalihe od saveznika, te da brza isporuka oružja znači stabilizaciju fronta.

Odlaganje pomoći Ukrajini i narušeno poverenje u NATO saveznike predstavljaju ozbiljan izazov za bezbednost ove zemlje. Stoltenbergov predlog stvaranja fonda savezničkih doprinosa za Ukrajinu odražava potrebu za čvršćim institucionalnim okvirom i jasnim planom podrške. Ubrzana isporuka oružja postaje ključna kako bi se suprotstavili agresivnom delovanju ruske vojske i stabilizovala situacija na frontu. Sve ovo ukazuje na potrebu za preispitivanjem koordinacije međunarodne vojne pomoći Kijevu i jačanje saradnje između Ukrajine i njenih saveznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading