U TBILISIJU NEREDI! Narod izrevoltiran ''ruskim zakonom'', policija reagovala suzavcem i pendrecima!

Autor:

Svet

30.04.2024

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog zakona o "stranim agentima" izazvao je duboke podele u gruzijskom društvu.

U TBILISIJU NEREDI! Narod izrevoltiran ''ruskim zakonom'', policija reagovala suzavcem i pendrecima!

Foto: X/Visegrád 24/Printscreen

U utorak, gruzijska policija je intervenisala suzavcem i vodenim topovima kako bi rasterala demonstrante ispred parlamenta.

Reutersovi izvori su zabeležili ovaj događaj, navodeći da su policajci bez upozorenja ispaljivali suzavac i koristili vodene topove, dok su demonstranti uzvraćali gađanjem jajima i bocama. Iako su se neki prosvjednici povukli nakon policijskog napada, drugi su ostali uprkos naredbama da se raziđu.


Polarizacija u Gruziji zbog zakona o "stranim agentima"

Predlog zakona o "stranim agentima" izazvao je duboke podele u gruzijskom društvu. Oporba, civilno društvo i predsednik Gruzije osudili su ovaj zakon kao autoritarni, dok vladajuća stranka Gruzijski san podržava ovaj prijedlog. Parlament, koji je pod kontrolom Gruzijskog sna i njegovih saveznika, najverovatnije će odobriti ovaj zakon, ali će se rasprava nastaviti u sredu.

Kritike i poređenje s ruskim zakonom o "stranim agentima"

Gruzijski kritičari nazvali su predloženi zakon "ruskim zakonom", uspoređujući ga s moskovskim zakonodavstvom o stranim agentima. Ova analogija je posebno značajna zbog napetih odnosa između Gruzije i Rusije, posebno zbog gubitka kratkog rata s Rusijom 2008. godine. Mnogi Gruzijci su kritični prema Rusiji zbog njenog stava prema odcjepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Međunarodne reakcije na zakon o "stranim agentima"

Međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropsku uniju, kritikovala je predloženi zakon. EU je čak upozorila da bi ovaj zakon mogao zaustaviti napredak Gruzije u evropskim integracijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading