KRIM DA OSTANE RUSKI, NATO ŠTO DALJE OD UKRAJINE, DOMET RAKETA DA BUDE 40 KILOMETARA: Procurio dokument iz 2022. za prekid rata! Ovo je Putin bio spreman da potpiše

Autor:

Svet

02.03.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokument iz 2022. godine koji su sastavili ruski i ukrajinski pregovarači, pokazuje šta je tada Putin imao na umu. Pregovori nisu uspeli

KRIM DA OSTANE RUSKI, NATO ŠTO DALJE OD UKRAJINE, DOMET RAKETA DA BUDE 40 KILOMETARA: Procurio dokument iz 2022. za prekid rata! Ovo je Putin bio spreman da potpiše

Foto: Shutterstock

Od početka krvavog sukoba u Ukrajini prošle su dve godine, a koliko se može primetiti, ni vojska Volodimira Zelenskog a ni Rusija i dalje nisu spremne ni za kakve ustupke, pregovore ili dogovore.

A bili su. To makar pokazuju dokumenta iz sredine 2022. godine kada rat u Ukrajini još nije poprimio gotovo epske razmere. 

Dokument iz 2022. godine koji su sastavili ruski i ukrajinski pregovarači, pokazuje šta je tada Putin imao na umu. Pregovori nisu uspeli.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ima li kraja ratu u Ukrajini?

Iako su u javnost izašle "grube crte" neuspešnih mirovnih pregovora, nije objavljen ceo dokument od 17 stranica.

Wall Street Journal dobio je uvid u njega i navodi kako su pregovarači s obe strane nastojali da okončaju sukob pretvaranjem Ukrajine u "trajno neutralnu državu koja ne učestvuje u vojnim savezima"

Ukrajina, prema dokumentu, ne bi smela da obnovi svoju vojsku uz pomoć Zapada, a Krim bi bio de facto pod kontrolom Rusije. 

Kijev danas insistira na povlačenju ruskih trupa sa teritorija Ukrajine pre započinjanja bilo kakvih pregovora.

Volodimir Zelenski smatra da bi svaki prekid vatre zapravo omogućio Rusiji da se ponovno naoruža, obnovi svoje snage i pokrene nove napade. 

Dokument iz 2022. pokazuje da su ruski i ukrajinski pregovarači u prvim nedeljama rata razmatrali razne ustupke.

U nacrtu ugovora stoji da se Ukrajina, iako joj je dopušteno da teži članstvu u Evropskoj uniji, ne bi smela da se pridruži vojnim savezima poput NATO-a.

Na njenoj teritoriji ne bi smelo da bude stranog oružja, a vojne snage zemlje bile bi svedene na minimum.

Rusija je tokom pregovora nastojala da ograniči sve odbrambene faktore Kijeva, od broja vojnika i tenkova do maksimalnog dometa ukrajinskih projektila. 

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, east2west news / WillWest News / Profimedia

 

U nacrtu je navedena zabrana stranog oružja, uključujući raketno oružje bilo koje vrste. Moskva je želela da ograniči ukrajinske oružane snage na 85.000 vojnika i 342 tenka. Ukrajinski pregovarači želeli su 250.000 vojnika i 800 tenkova. Rusija je pak htela da domet ukrajinskih projektila bude ograničen na 40 kilometara. 

Poluotok Krim, koji je već okupirala Rusija, prema dokumentu, ostao bi pod uticajem Moskve i ne bi se smatrao neutralnim. Moskva se takođe zalagala da ruski jezik funkcioniše na ravnopravnoj osnovi s ukrajinskim u vladi i sudovima, ali tu klauzulu Kijev nije potpisao.

U dokumentu se nije govorilo o budućnosti delova istočne Ukrajine koje je Rusija okupirala 2014. To se ostavilo za dalje pregovore. 

Tokom pregovora u aprilu 2022. ostalo je mnogo nerešenih pitanja, poput onog šta će se dogoditi u slučaju napada na Ukrajinu.

Rusija je želela da se sve države dogovaraju o odgovoru, što znači da ne bi bilo prave reakcije ako je Rusija agresor. 

Ukrajinski pregovarači su hteli da se u slučaju napada zatvori vazdušni prostor, ali Rusija nije odobrila tu klauzulu. Pregovori su prekinuti u junu 2022. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading