PRVI PUT U ISTORIJI! RIMOKATOLIČKA CRKVA ŽELI DIJALOG SA MASONIMA? Predlog mnoge uznemirio, ovo je početak razbijanja LEDA između dva sveta!

Autor:

Svet

20.02.2024

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put u istoriji Katoličke crkve jedan kardinal predlaže uspostavljanje stalnog dijaloga sa Velikim Orijentom!

PRVI PUT U ISTORIJI! RIMOKATOLIČKA CRKVA ŽELI DIJALOG SA MASONIMA? Predlog mnoge uznemirio, ovo je početak razbijanja LEDA između dva sveta!

Foto: shutterstock

Prvi put u istoriji Katoličke crkve, kardinal Frančesko Kokopalmerio, predsednik Papskog saveta za zakonodavstvo, izneo je ideju uspostavljanja stalnog dijaloga sa Velikim Orijentom. Ova ideja proizilazi iz nedavnog sastanka u biskupiji u Milanu o odnosima Crkva-masonerija, na kojem su učestvovale tri italijanske lože.

Kardinal Kokopalmerio vidi ovu inicijativu kao potencijalni početak razbijanja leda između dva sveta koja su se tradicionalno sukobljavala, ali nikada nisu uspostavila direktnu komunikaciju, prenose Novosti.

Evolucija u recipročnom razumevanju

Kardinal Kokopalmerio ističe da je došlo do evolucije u recipročnom razumevanju između Katoličke crkve i Velikog Orijenta tokom proteklih 50 godina. On smatra da bi uspostavljanje stalnog dijaloga omogućilo upoznavanje dubine jedne antičke i prestižne organizacije koja je uvek bila okružena misterijom i sumnjama.

Stvaranje međusobnog razumevanja

Kardinal Kokopalmerio ističe da bi Grupa za istraživanje sociološko-religijskog informisanja mogla da doprinese objašnjenju ove materije, te da bi stalni dijalog omogućio da se razmotre tačke gledišta, shvate slaganja ili udaljenosti između ove dve entiteta.

Reakcija velikog majstora Velikog Orijenta Italije

Stefano Bizi, veliki majstor Velikog Orijenta Italije, takođe je bio prisutan na sastanku, ističući svoje dugogodišnje zalaganje za razrešenje odnosa između Crkve i masonerije. On je citirao lične primer iz detinjstva i mladosti kako bi ilustrovao svoju želju za uspostavljanjem međusobnog razumevanja i saradnje.

Univerzalna poruka

Odgovarajući na izjavu ateiste upućenu kardinalu Karlu Mariji Martiniju, jezuitu, bivšem milanskom nadbiskupu, Bizi je istakao da vidi tu poruku kao univerzalni odgovor koji bi mogao da posluži kao temelj za jedinstvo među različitim verovanjima.

Ova inicijativa kardinala Kokopalmerioa predstavlja značajan korak ka uspostavljanju dijaloga između Katoličke crkve i Velikog Orijenta, otvarajući put ka potencijalnom razrešenju odnosa koji su decenijama bili opterećeni nesporazumima i nedostatkom komunikacije.

(Novosti/Milica Ostojić dopisnik iz Rima)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading