PUTINA JE OVO STRAŠNO ZABOLELO: Od policije dobio tajni izveštaj - Prigožin imao podršku skoro polovine od 46 regiona? NOĆNA MORA ZA KREMLJ

Autor:

Svet

08.07.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marš Jevgenija Prigožina na Moskvu je možda bio prekinut, ali dve nedelje kasnije Kremlj se i dalje muči zbog rukavice bačene u lice Vladimiru Putinu, piše britanski Telegraf.

PUTINA JE OVO STRAŠNO ZABOLELO: Od policije dobio tajni izveštaj - Prigožin imao podršku skoro polovine od 46 regiona? NOĆNA MORA ZA KREMLJ

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštajima, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MVD) otišlo je toliko daleko da je povuklo "gestapovski potez" i pokrenulo istragu o nivoima javne podrške, procenjeno praćenjem objava na društvenim mrežama i onlajn pretraga ruskih građana, piše Jutarnji list.

Njihovi nalazi, koje su presreli i objavili ukrajinski obaveštajci, sugerišu da je 17 od 46 regiona Rusije stalo na stranu Prigožina. Putin je dobio podršku samo 21 regiona, dok je preostalih osam ostalo podeljeno. Tačnije, Moskva, na primer, podržava ruskog predsednika, ali to nije slučaj sa njegovim rodnim gradom – Sankt Peterburg je spreman da stane iza šefa Vagnera. Ovo je vest koja je Putina pogodila na ličnom nivou.

Javna podrška Prigožinu u Republici Dagestan je navodno iznosila 97 odsto. Ako je izveštaj tačan – svako curenje u ratu treba uzeti sa rezervom – jedini zaključak je da je Putin ne samo u izuzetno nesigurnom položaju, već da je zemlja možda na ivici građanskog rata. Ovo nije samo želja: zemlja ima istoriju neuspelih državnih udara koji su doveli do političkih preokreta. U razgovoru za rusku medijsku kuću Meduza, dva izvora iz regionalne vlade rekla su da su Putinovi zvaničnici sazvali krizni sastanak sa regionalnim liderima i ruskim ambasadama kako bi pojačali podršku. Ovo nisu procedure udobne administracije.

Možda se Putin konačno budi, shvatajući da bi se nacija za koju je mislio da ima na dlanu uskoro mogla raspasti. Tokom karantina kovida i mesecima nakon invazije, postao je samotnjak, retko fotografisan van Kremlja. Ali poslednjih dana "iskače iz frižidera". Dagestan je jedno od prvih mesta koje je posetio. A ranije ove nedelje, Putin je najavio da će region dobiti 40 miliona funti za ulaganje u lokalnu infrastrukturu. Ako to izgleda kao paničan odgovor na javne nemire, onda verovatno jeste.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

A šta će biti sa Prigožinovim pohodom, pita se britanski Telegraf.

Vagner neće oklevati da se opet razgrana u Rusiji

Prema uslovima primirja sa Moskvom uz posredovanje Belorusije, on bi trebalo da bude u samonametnutom egzilu u Minsku, ali se sada kaže da je na slobodi u Sankt Peterburgu. Kremlj je rekao da ne znaju gde se nalazi niti da im je stalo da znaju. Neki bi mogli tvrditi da je ovo pokušaj da se izbegne njegova legitimizacija – ali neuspeh da se kazni Prigožin razotkriva Putinovu slabost i krhkost njegove moći.

Što se tiče same Vagnerove grupe: u teoriji ona je uključena u rusku vojsku, ali u praksi aktivno regrutuje iz svoje nove baze u Belorusiji i ne okleva da se ponovo razgrana u Rusiji. Telegram kanali pozvali su pretplatnike da se ovog vikenda okupe u Sankt Peterburgu.

- Delićemo majice, etikete, bedževe, nalepnice - obećavaju.

Ne kažu da će se sam Prigožin pojaviti, ali bi mogao, prenosi Jutarnji list.

Aleksandar Lukašenko, beloruski predsednik, nastavlja da se predstavlja kao mirotvorac, rekavši da Prigožinov opstanak nije dokaz Putinove slabosti, već njegove velikodušnosti.

- Mislite da je Putin toliko opak i osvetoljubiv da će on (Prigožin) sutra negde biti ubijen? Ne, to se neće dogoditi - rekao je ove nedelje.

Ali s obzirom da je Prigožin navodno na slobodi u Rusiji i da se Vagner reorganizuje, moguće je da je državni udar bio samo prvi pokušaj. I da konačni udarac tek dolazi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading