"RUSIJA JE GARANT DEJTONA": Milorad Dodik se javio iz Moskve i otkrio šta mu je sve VLADIMIR PUTIN REKAO

Autor:

Svet

06.06.2024

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske otkrio je da će se sa liderom Rusije sastati još jednom ove godine

"RUSIJA JE GARANT DEJTONA": Milorad Dodik se javio iz Moskve i otkrio šta mu je sve VLADIMIR PUTIN REKAO

Foto: Dragan Kadić, Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Valentina Pevtsova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Moskva stoji iza nastojanja RS da se poštuje Dejtonski sporazum.

On je istakao da je Putin ''pun prijateljstva i razumevanja'', prenosi RTRS.

''Rusija je garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona'', rekao je Dodik.

On je naveo da je Rusija veoma razočarana ''nepartnerstvom i sporazumima sa Zapadom, pošto je Zapad sve sporazume koji su do sada bili postignuti, kako je rekao, devastirao, poput Sporazuma iz Minska.

''Zapad je zloupotrebio dobru volju Rusije da očuva stabilnost i mir'', rekao je predsednik Srpske.

Prema njegovim rečima, na sastanku je konstatovano da globalna zajednica nije podržala inicijative koje su ''išle ka tome'' da se zloupotrebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom.

''Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila o tome da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme. Rusija je bila u pravu, a Nemačka i druge zemlje nisu'', smatra Dodik.

Dodik je rekao da je obavestio Putina o predstojećem Svesrpskom saboru.

''Tu ćemo pokazati jedinstvo i donećemo važnu deklaraciju'', rekao je on i naveo da je Putin ''uputio pozdrave srpskom narodu''.

Naveo je da će s Putinom sastati još jednom ove godine.

''Svi dogovori koje smo imali na prethodnim sastancima se realizuju uspešno. Izrazio sam zahvalnost što sam pozvan i ove godine na Ekonomski forum. Putin me je obavestio da Rusija beleži rast koji je među najvećima u svetu i da je ona danas četvrta ekonomija sveta, što govori da se na pravi način upravlja u procesima u ovoj zemlji'', rekao je on.

Sa Putinom je razgovarao i ruskom hramu koji se gradi u Banjaluci.

''Sam predsednik Putin je prvi inicirao tu temu, a ja sam ga informisao da će ove godine taj hram biti zakrovljen'', rekao je Dodik i dodao da će Rusija pomoći u oslikavanju unutrašnjosti hrama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading