"JEDNAKO KRIVI KAO I ONI KOJI POVLAČE OKIDAČ" Zatraženo hapšenje šestorice ruskih propagandista

Autor:

Svet

07.06.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktivisti za ljudska prava analizirali su više od dve hiljade video snimaka izjava ruskih propagandista od 24. februara 2022. do 24. februara 2024. godine.

"JEDNAKO KRIVI KAO I ONI KOJI POVLAČE OKIDAČ" Zatraženo hapšenje šestorice ruskih propagandista

Foto: Profimedia/Michal Svítok / TASR, Not supplied / WillWest News, YouTube/The Sun/Printscreen

Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH) i njeni partneri su pisali tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu, tražeći naloge za hapšenje šest ruskih propagandista, navodi se u saopštenju organizacije.

Aktivisti za ljudska prava tražili su da se izdaju nalozi za hapšenje televizijskog voditelja - Vladimira Solovjova, glavnog urednika televizijskog kanala RT - Margarite Simonjan, šefa medijske grupe Rossia Segodnia - Dmitrija Kiseljeva, radio i televizijskog voditelja - Sergeja Mardana, kao i zamenika predsednika Saveta bezbednosti RF - Dmitrija Medvedeva.

Svi oni, prema autorima saopštenja, doprinose ruskim ratnim zločinima, uključivanjem u kampanju širenja mržnje prema civilima u Ukrajini. Aktivisti za ljudska prava kažu da se ovi postupci mogu okvalifikovati kao zločin protiv čovečnosti.

FIDH takođe smatra da je za progon Ukrajinaca govorom mržnje odgovoran i prvi zamenik šefa ruske Predsedničke administracije  - Aleksej Gromov, čovek zadužen za državnu propagandu na ruskoj televiziji.

U okviru svog apela, aktivisti za ljudska prava analizirali su više od dve hiljade video snimaka izjava ruskih propagandista od 24. februara 2022. do 24. februara 2024. godine.

Ukupno, FIDH i njeni partneri identifikovali su više od 300 izjava koje se smatraju govorom mržnje protiv Ukrajinaca. Rezultati studije FIDH poslati su Tužilaštvu MKS.

- Svakog dana Ukrajinci ginu pod ruskim bombama, ukrajinski civili bivaju zatočeni i mučeni pod okupacijom, ukrajinska deca se deportuju u Rusiju, a sve zato što Rusija želi da ih učini delom "ruskog sveta. Ova teška kršenja ljudskih prava ne bi bila moguća bez dehumanizirajuće kampanje ruskih propagandista, koji su jednako krivi kao i oni koji povlače okidač za ubijanje ukrajinskih državljana - rekla je potpredsednik FIDH i šef Centra za građanske slobode, Aleksandra Matvijčuk

U martu 2023. Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika, Vladimira Putina, i ruskog ombudsmana za decu, Marije Lvove-Belove. Oni su osumnjičeni da su protivzakonito deportovali decu sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading