ŽENE U ŠPANIJI ĆE MOĆI NA BOLOVANJE AKO PATE OD BOLNIH CIKLUSA! Jedino u ovoj zemlji u Evropi biće dozvoljen izostanak do 5 dana!

Autor:

Svet

13.05.2022

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene u Španiji koje pate od jakih menstrualnih bolova mogle bi da dobiju pravo na bolovanje.

ŽENE U ŠPANIJI ĆE MOĆI NA BOLOVANJE AKO PATE OD BOLNIH CIKLUSA! Jedino u ovoj zemlji u Evropi biće dozvoljen izostanak do 5 dana!

Foto: pexels.com

U nacrtu zakona, koji je procurio u španske medije, navodi se da žene mogu da imaju tri dana odsustva mesečno, a u nekim slučajevima i 5.

Međutim, političari su upozorili da se na nacrtu još radi.

Ako bude usvojen, to bi bilo prvo takvo zakonsko pravo u Evropi. Samo nekoliko zemalja širom sveta ima takve zakone, prenosi BBC.

Foto: pexels.com

 

Zakon je, zapravo, deo mnogo šire reforme koja će uključivati i izmene zakona o abortusu u zemlji.

Mediji koji su imali uvid u delove zakona izveštavaju da bi on trebalo da bude predstavljen kabinetu početkom sledeće nedelje.

Trodnevno bolovanje za bolne cikluse biće dozvoljeno uz napomenu lekara, navodi se u nacrtu, potencijalno produženje na pet dana na privremenoj osnovi za posebno intenzivan bol ili onesposobljavajući bol.

Ipak, novina se verovatno neće primenjivati za one žene oje pate od blažih bolova tokom menstruacije

Foto: pexels.com

 

To je deo šireg pristupa tretiranja menstruacije kao zdravstvenog stanja, izveštava El Pais, koji takođe uključuje ukidanje PDV-a na neke higijenske proizvode - takozvani "taks na tampone" ​​- i besplatne higijenske proizvode koji se stavljaju na raspolaganje na javna mesta, kao što su škole i zatvori.

Nacrt takođe uključuje produženo plaćeno porodiljsko odsustvo pre porođaja i izmene zakona o abortusu koje je ranije ove godine predstavila ministarka za ravnopravnost Irene Montero.

Foto: pexels.com

 

To uključuje i ukidanje uslova za abortuse od 16 i 17 godina bez dozvole roditelja ili staratelja, što je 2015. uvela prethodna vlada. Takođe eliminiše trenutni trodnevni period hlađenja i zahtev da se usluge abortusa pružaju u javnom zdravstvenom sistemu.

Ali lekari u tradicionalno rimokatoličkoj Španiji i dalje će moći da se upišu u registar prigovarača savesti, prenosi El Pais.

Predloženi zakon će takođe uključiti stroža pravila o surogat majčinstvu, koje je zabranjeno u Španiji,navodi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading