OVO SU NAJDUGOVEČNIJI STANOVNICI MORSKIH DUBINA, A NEKI SU ČAK I BESMRTNI!

Autor:

Razonoda

13.04.2024

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islandska školjka - rekorder po dugovečnosti.

OVO SU NAJDUGOVEČNIJI STANOVNICI MORSKIH DUBINA, A NEKI SU ČAK I BESMRTNI!

Foto: Shutterstock

Naučnici su proučavali životinje koje nastanjuju morske dubine i otkrili su nekoliko vrsta koje imaju neverovatnu sposobnost da žive vekovima, pa čak i milenijumima. Ovi stanovnici okeana nadmašuju ljudski životni vek i predstavljaju pravo čudo prirode.

Islandska školjka - rekorder po dugovečnosti

Jedan od najdugovečnijih stanovnika morskih dubina je islandska školjka, poznata i kao Arctica Islandica. Ova vrsta školjke naseljava severni Atlantski okean i fascinira naučnike svojom neverovatnom dugovečnošću. Veruje se da pojedinci ove vrste mogu da žive duže od 500 godina, a najstariji primerak pronađen je bio star čak 507 godina. Zanimljivo je što je ova školjka dobila ime po kineskoj dinastiji Ming, jer je rođena tokom vladavine te dinastije.

Foto: Shutterstock

Islandska školjka

Crni koral

Korali predstavljaju neobične tvorevine koje na prvi pogled podsećaju na podvodne stene ili biljke, ali zapravo su kompleksne kolonije beskičmenjaka polipa. Ovi polipi imaju fascinantnu sposobnost razmnožavanja, koje se odvija kako seksualno, tako i aseksualno.
Među koralskim vrstama, posebno se ističu dubokomorski crni korali, koji naseljavaju tropska mora. Oni su poznati po svojoj izuzetnoj dugovečnosti, a najstariji primerci crnog korala pronađeni su na Havajima i stari su više od 4.200 godina. Ova činjenica čini ih jednim od najdugovečnijih organizama na Zemlji, čime bace novo svetlo na njihovu ulogu u ekosistemu podvodnih dubina.

Korali predstavljaju ne samo fascinantan deo podvodnog sveta, već i ključni element morskih ekosistema. Njihova uloga u očuvanju biodiverziteta i zaštiti obalnih područja čini ih važnim subjektom istraživanja i očuvanja. Sve ovo čini korale ne samo tajanstvenim graditeljima podvodnih džungli, već i ključnim akterima u održavanju ravnoteže morskog života.

 

Foto: Shutterstock

Crni koral

Sunđeri

Sunđeri su neverovatna bića koja naseljavaju duboke okeane, a neki od njih su izuzetno dugovečni. Najdugovečniji sunđeri imaju staklasto telo i predstavljaju pravo čudo prirode. Jedan od najstarijih primeraka sunđera pripadao je vrsti Morohaphis chuni i bio je star oko 11 hiljada godina.

Foto: Shutterstock

Morski sunđeri

Besmrtna meduza - večni stanovnik Sredozemnog mora

Još jedan neverovatan primer dugovečnosti je besmrtna meduza, poznata pod naučnim imenom Turritopsis dohrnii. Ova jedinstvena vrsta meduze, koja obitava u Sredozemnom moru, ima sposobnost da praktično živi večno. Kada je neuhranjena ili ugrožena, ova meduza se može transformisati u polip, da bi kasnije ponovo postala meduza. Iako ove besmrtne meduze ne umiru od starosti, njihova mala veličina od 4,5 milimetara čini ih lakim plenom za razne grabljivice, što ograničava njen životni vek.

Foto: Shutterstock

Besmrtna meduza

Hidra - besmrtni stanovnik dubokih okeana

Hidre, još jedno čudo prirode koje nastanjuje morske dubine, takođe se smatraju besmrtnim. Ove jednostavne, vodene životinje poseduju neverovatnu sposobnost regeneracije, jer se njihove matične ćelije neprestano dele kako bi zamenile oštećene delove tela. Iako same po sebi ne stare, hidre su i dalje izložene raznim pretnjama, poput predatora i bolesti, ali pod povoljnim uslovima, naučnici veruju da bi mogle da žive večno.

Republika

Foto: Shutterstock

Hidra

Ovi neverovatni stanovnici morskih dubina pružaju uvid u čudesne mehanizme dugovečnosti koje priroda može da proizvede, izazivajući divljenje i fascinaciju naučnika širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading