"UBIO SAM DVA KUMA, KAKAV SAM JA KRALJ": Rat crnogorskih klanova došao glave i njihovim saradnicima!

Autor:

Hronika

03.06.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sumnja se da je i navodni pripadnik “škaljarskog klana” Edmond Mustafa pao kao žrtva svojih dojučerašnjih saradnika.

"UBIO SAM DVA KUMA, KAKAV SAM JA KRALJ": Rat crnogorskih klanova došao glave i njihovim saradnicima!

Foto: Google maps, profimedia

Krvavi rat između "kavačkog" i "škaljarskog klana" već nekoliko godina potresa Crnu Goru, odnoseći više od 70 života. Ovaj krvavi sukob, koji je počeo 2014. godine, doveo je do smrti ne samo članova zaraćenih klanova, već i nedužnih žrtava koje su se našle na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Vođe klanova su bez milosti eliminisale saradnike za koje se sumnjalo da su promenili stranu ili počeli da sarađuju sa policijom.

Monstruozne likvidacije i sumnjivi motivi

Među brojnim likvidacijama, posebno su zapažene one koje su se dogodile na najmonstruoznije načine, kao i sumnje u motive iza njih. Ljubomir Lainović, državljanin Srbije, bio je ključna figura za likvidacije članova suparničke grupe, ali je na kraju postao meta samih članova "kavačkog klana". Sumnja se da je likvidacija Lainovića bila motivisana strahom da bi on mogao odati informacije o drugim ubistvima koja su izvršili. Slična sudbina zadesila je i navodnog pripadnika "škaljarskog klana" Edmonda Mustafu, koji je takođe bio žrtva svojih bivših saučesnika.

Doveo ga u šumu kako bi "vežbali pucanje"

Kako tvrde iz tužilaštva, Ratko Živković doveo je Lainovića u šumu kod Danilovgrada uz izgovor da će tu vežbati gađanje iz “kalašnjikova”, a smrtonosne hice u njega ispalio je Perunović. Lainović je dovođen u vezu sa ubistvima navodnih vođa “škaljaraca” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Upravo je to, kako sumnjaju u tužilaštvu, bio motiv za likvidaciju Lainovića – da ne bi odao saučesnike u počinjenim ubistvima.

Sumnja se da je i navodni pripadnik “škaljarskog klana” Edmond Mustafa pao kao žrtva svojih dojučerašnjih saradnika. Taj Baranin je ubijen 27. februara ove godine u Baru, a policija je odmah nakon ubistva uhapsila njegovog sugrađanina Dina Ibrahimovića (27), kojeg bezbednosne službe takođe povezuju sa “škaljarcima”. Spekuliše se da je Mustafa ubijen kako bi bio sprečen da pred istražiteljima progovori o akcijama u kojima je navodno i sam učestvovao.

Navodno, “škaljarci” su posumnjali da je Mustafa “promenio dres” nakon likvidacije Alena Kožara 2020. godine. Transkripti poruka koje su policajci Petar Lazović, Ljubo Milović i Ivan Stamatović preko skaj aplikacije navodno razmenjivali sa Radojem Zvicerom otkrili su, između ostalog, i da su obećavali da će Mustafa za više ubistava optužiti tadašnjeg vođu “škaljaraca” Jovana Vukotića, koji je kasnije ubijen u Istanbulu.

Crnogoski policajci navodno obavestili Zvicera

Mustafa je ranijih godina na društvenim mrežama objavljivao da zna ko je od “škaljaraca” naručio i izvršio 11 ubistava, u kojima je, kako je tvrdio, i sam učestvovao.

Crnogorski policajci koji se terete za saradnju sa “kavčanima” putem kriptovanih telefona navodno su obavestili Zvicera i da su pripadnici “škaljarskog klana” ubili sedmoricu svojih vojnika nakon što su ih prebacili u Albaniju.

I Radovan Marković, koji je ubijen 3. aprila ove godine na putu Podgorica–Cetinje, u mestu Meterizi, kako se sumnja, nastradao je od ruke pripadnika “škaljarskog klana”, s kojim je navodno i sam bio povezan.

Zbog ubistva Markovića uhapšeni su Beranac Haris Kočan (29), bivši zaposleni u Vojsci Crne Gore, i Vanja Burda iz Tuzle, koji se tereti da je zapalio vozilo nakon izvršenja zločina. Iz policije je nakon ubistva saopšteno da sumnjaju da su Kočan i Burda sa Markovićem planirali izvršenje teškog krivičnog dela na štetu jednog ili više članova rivalske kriminalne grupe u blizini mesta ubistva. Prilikom sprovođenja kriminalnog plana, kako su tada naveli iz policije, došlo je do sukoba i Kočan je ubio Markovića.

“Kakav sam ja kralj, ubio sam dva kuma”

Veljko Belivuk i Marko Miljković, za koje se tvrdi da su bili šefovi beogradskog ogranka “kavačkog klana”, osumnjičeni su za brojne monstruozne likvidacije, a među njihovim žrtvama, kako se sumnja, bila su i njihovi saradnici. Prema sumnjama policije, oni su ubijeni na najmonstruoznije načine nakon što su vođe posumnjale u izdaju.

“Kakav sam ja kralj, ubio sam dva kuma”, navodno je napisao u jednoj poruci na “skaju” Marko Miljković.

Prema pisanju medija, Miljković je verovatno mislio na Mirka Kojića i Vlastimira Miloševića. Svedoci saradnici su pred Specijalnim sudom u Beogradu ispričali da iza ta dva ubistva stoje upravo Belivuk, Miljković i ekipa. Među svedocima saradnicima je i treći Miljkovićev kum Nikola Spasojević, koji je rekao da je i sam strahovao da će ga ubiti.

(Republika/Adria.tv)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading