SRBIN SA DRUGOM PLJAČKAO ZLATARE PO FRANCUSKOJ: Bruno i Stiv bili su razbojnici i džentlmeni!

Autor:

Hronika

21.05.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva velika pljačka koja ih je proslavila desila se na Kroazeti u Kanu, gde su opljačkali zlataru "Kartije" i postali poznati kao moderni Robin Hudovi.

SRBIN SA DRUGOM PLJAČKAO ZLATARE PO FRANCUSKOJ: Bruno i Stiv bili su razbojnici i džentlmeni!

Foto: Profimedia

O životima Bruna Sulaka i Srbina Novice Stiva Živkovića napisano je nekoliko knjiga, snimljen je i film, a da nema novinskih članaka i izveštaja policije, sve bi izgledalo kao izmišljotina. Ipak, ono što su početkom osamdesetih godina 20. veka u Francuskoj radili, francusku policiju boli i danas, skoro četiri decenije od njihove smrti.

Bruno Sulak bio je potomak poljskih emigranata, rođen u Alžiru, ali se porodica preselila u Francusku nakon što se Alžir izborio za nezavisnost. Počeo je da se sveti sistemu pljačkajući prodavnice nakon što je izbačen iz Legije stranaca. Sa druge strane, Novica Živković, poznat kao Stiv, rođen je u selu Gornja Slatina kod Leskovca i odlučio je da sreću potraži u Parizu, povezujući se sa srpskim kriminalcima i radeći kao obezbeđenje.

Početak kriminalne karijere

Sulak i Živković su postali najbolji prijatelji i povezali su se sa zajedničkim poznanikom, Srbina Draga, postavši deo njihove bande. Obojica su želeli luksuzan život i brzo su shvatili da pravi novac leži u juvelirnicama. Prva velika pljačka koja ih je proslavila desila se na Kroazeti u Kanu, gde su opljačkali zlataru "Kartije" i postali poznati kao moderni Robin Hudovi.

Pljačka bez nasilja

Iako su upadali naoružani, nikada nisu pucali, povredili ili ubili nekog. Opljačkali su oko stotinu zlatara na teritoriji Francuske, stvarajući urbanu legendu o "razbojnicima džentlmenima". Živković je deo novca slao nazad u Jugoslaviju, davao institucijama i prosjacima, dok su obojica uživali u statusu miljenika cele nacije.

Spektakularna bekstva

Sulak je uhapšen, ali je uspeo da pobegne iz strogo čuvanog zatvora, dok je Živković naučio da vozi helikopter kako bi oslobodio svog prijatelja. Međutim, tragično je ubijen na heliodromu. Navodno je izdata naredba: „Ubiti po viđenju“, što je i naslov jedne knjige koja je objavljena u Srbiji. Koliko su razbojnici bili bezobrazni, govori i jedan detalj iz života Novice Živkovića. Naime, on se pojavljuje kao statista u jednoj sceni u filmu „Profesionalac“ u kome glavnu ulogu igra legendarni francuski glumac Žan Pol Belmondo. Da šala bude veća, Živković je u toj sceni igrao policajca koji dolazi da uhapsi Belmonda, koga na kraju filma snajperista ubija kada ide ka helikopteru.

Sulaka je smrt njegovog najboljeg prijatelja vrlo pogodila. On je tada na sudu rekao da su ubistvom Živkovića i njega ubili. Reči su mu se ispunile skoro u dan, godinu dana kasnije, kada je u martu 1985. godine pokušao da pobegne iz dobro čuvanog zatvora. Zvanična verzija je da je skočio sa prozora koji je bio sedam metara visoko u pokušaju da pobegne, druga da je pokušao samoubistvo. Treća verzija, u koju najviše ljudi veruje je da je Sulak zapravo bačen, a da su to uradili pripadnici specijalne jedinice policije. Teško povređen i bez svesti pronađen je ispod prozora zatvora.

Umro je 15 dana kasnije u bolnici, 29. marta 1985. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading