JEZIVI SNIMCI POŽARA U UŽICU! Uključeni i helikopteri, velika borba sa VATRENOM STIHIJOM! (VIDEO)

Autor:

Hronika

09.05.2024

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog konfiguracije terena, u jednom delu došlo je do odrona, a potom i do ponovnog požara.

JEZIVI SNIMCI POŽARA U UŽICU! Uključeni i helikopteri, velika borba sa VATRENOM STIHIJOM! (VIDEO)

Foto: printskrin/instagram/192_rs

Situacija na deponiji Duboko kod Užica i dalje ne miruje i ponovo je došlo do požara. Primetan je plamen i oblak dima koji se nadvio nad čitavim ovim krajem. U gašenje požara na deponiji Duboko od danas su uključeni i helikopteri.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- Zbog same konfiguracije terena, u jednom delu došlo je do odrona, a potom i do ponovnog požara. Trenutno se rade sve potrebne procene, sve ekipe koje su raspložive u ovom tenutku su na terenu, u gašenje su uključeni i helikopteri. Situacija je uprkos svemu pod kontrolom, nema mesta za paniku - potvrdjeno je za RINU u Sektoru za vanredne situacije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Uprkos svemu, meštani okolnih sela sa zebnjom posmatraju dešavanja u svojoj nabližoj okolini.

- Noćima već ne spavamao mirno, strah nas je da se vatra ne proširi. Uzdamo se u ekipe da će konačno rešiti ovaj veliki problem i ugasiti požar konačno, a nakon toga i trajno pristupiti reševanju problema kao što je i obećano - kažu meštani.

 

 

Veliki požar na deponiji Duboko kod Užica izbio je u nedelju, žarište je na dubini od preko 10 metara što se vreme otežava potpunu stabiliaciju situacije i gašenje.

Oglasio se MUP

Po nalogu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a upućena su u Užice i pomažu u saniranju požara na deponiji "Duboko".

Helikopteri Kamov Ka-32 i Super Puma H215 velike nosivosti vode, zbog razbuktavanja požara usled obrušavanja desne strane deponije, pružiće podršku gradskim i komunalnim službama koje su angažovane na zatrpavanju požara peskom.

Inače, požari na deponijama gase se zatrpavanjem velike količine zemlje u organizaciji upravljača deponije, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, vatrogasci-spasioci iz vatrogasno- spasilačkih jedinica Užice, Čačak, Prijepolje, Kragujevac i Kraljevo, kao i

Ministarstva zaštite životne sredine, od prvog dana su na licu mesta i ulažu maksimalne napore u pružanju dodatne pomoći službama lokalne samouprave kako bi požar što pre bio lokalizovan i građani se osećali sigurnije i bezbednije.

Šta raditi u slučaju požara?

Prvo što treba učiniti je kada primetite požar je pozvati 193 i dati konkretne podatke o lokaciji požara - adresu, sprat i broj stana.

Ako do požara dođe u stanu, potrebno je pozvati vatrogasce i evakuisati ukućane.
 
Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju u stanu, zatvoriti vrata i isključiti električnu energiju, a ako je požar većeg obima, napustiti stan zatvarajući sva vrata.

Nikako ne koristiti lift prilikom napuštanja zgrade, pošto se u toku požara oslobađa gust crni dim koji sadrži otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što može biti uzrok smrti od gušenja za sve koji se tu nalaze.

Ako je požar manjeg obima, pokušati gašenje, ali nikada ne koristiti vodu da bi se ugasio požar na električnim instalacijama i aparatima, kao ni požar izazvan benzinom ili uljem, već umesto toga koristiti aparat za početno gašenje požara tipa ''S''.

Gašenjem požara na električnim instalacijama i aparatima vodom možete biti izloženi strujnom udaru, dok gašenjem vodom požara izazvanih benzinom ili uljem možete da izazovete njegovo širenje.

Važno je i ostati smiren i ne paničiti.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading