ZARADA I DO 1.400 EVRA: Ova biljka odlično uspeva u Srbiji, a isplati se već nakon treće godine uzgoja!

Autor:

Biznis

07.07.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novica Šutić je uspostavio potpuno zaokružen proces proizvodnje.

ZARADA I DO 1.400 EVRA: Ova biljka odlično uspeva u Srbiji, a isplati se već nakon treće godine uzgoja!

Foto: shutterstock

evri

Srbija je postala jedan od najvećih proizvođača organskog smilja u svetu zahvaljujući Novici Šutiću iz Gornje Mutnice kod Paraćina. Pre više od 11 godina, Šutić je zasadio prve plantaže smilja ispod Rtnja, što je prvobitno izazvalo čuđenje kod ljudi. Danas, sve ubrano smilje prerađuje u visokokvalitetno eterično ulje, čija je cena na svetskom tržištu izuzetno visoka, varirajući od 400 do 1.400 evra po litru.

Šutić je uspostavio potpuno zaokružen proces proizvodnje smilja, gde čak i biološki otpad pretvara u pelet koji koristi kao gorivo, stvarajući cirkularnu ekonomiju sa nultom tačkom otpada, što je izuzetno pohvalno u ekološkom smislu.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Iako je tehnički pionir u ovom poslu u Srbiji, Šutić još uvek ne može precizno da proceni koliki će biti životni vek ove biljke u našim uslovima. Procenjuje se da bi smilje trebalo da traje između 10 i 15 godina, ali će za precizniju prognozu biti potrebno još nekoliko godina praćenja.

Ulaganja u smilje nisu mala, kreću se od 3.000 do 5.000 evra po hektaru, ali se investicija obično isplati već u trećoj godini uzgoja, pod uslovom da se posao radi planski i efikasno. Šutić ističe da je ključ uspeha dobro uigran tim stručnjaka, trenutno zapošljavajući 12 osoba koje su specijalizovane za destilaciju smilja.

Smilje ima različite namene, ali se najčešće koristi u proizvodnji kozmetičkih preparata zbog svojih lekovitih svojstava. Uzgoj sredozemnog smilja je najuspešniji na našim prostorima, zbog čega je ova biljka sve više zastupljena u srpskom agraru, prenosi Biznis Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading