MALI O INVESTICIONOM REJTINGU: Srbija ušla među zemlje koje su razvijene i apsolutno sigurne i bezbedne za ulaganje

Autor:

Biznis

05.10.2024

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Otvara se potpuno novo poglavlje daljeg ubrzanog rasta i razvoja naše ekonomije"

MALI O INVESTICIONOM REJTINGU: Srbija ušla među zemlje koje su razvijene i apsolutno sigurne i bezbedne za ulaganje

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da je to što je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje, znači da se otvara potpuno novo poglavalje u daljem ubrznom razvoju naše ekonomije.

Mali je rekao novinarima da je jedna od tri najveće kreditne rejting  agencije na svetu Standard & Poor's - S&P objavila sinoć da je Srbija dobila po prvi put u istoriji investicioni kreditni rejting

- I ovo je prvi put u našoj istoriji da Srbija dobija investicioni kreditni rejting. Prvi put da od zemlje koja je bila u razvoju, od zemlje koja je bila takozvanog spekulativnog karaktera po toj metodologiji kreditnih rejting  agencija, prelazi u zemlje koje su razvijene, zemlje koje su apsolutno sigurne i bezbedne za ulaganje - istakao je Mali.

Naglasio je da je to je najveći uspeh naše ekonomije, najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji.

- Otvara se potpuno jedno novo poglavlje daljeg ubrzanog rasta i razvoja naše ekonomije, što predstavlja jednu prekretnicu u našoj ekonomskoj istoriji - naveo je Mali.

Reakcija predsednika Vučića

- Gotovo čitavu deceniju težimo ovome. Danas svi možemo sa ponosom da objavimo da je Srbija postigla značajnu prekretnicu u svom ekonomskom razvoju time što je naš kreditni rejting podignut na nivo BBB-, čime je kreditni rejting, međunarodna ocena naše zemlje prvi put u istoriji dostigla nivo investicionog ranga. 

 

 

- Ovo nije samo oznaka i ocena, već predstavlja prekretnicu za ekonomsku putanju naše države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading