UMRLA DIZAJNERKA SRPSKE ŠIK ŠAJKAČE! Tužne vesti pogodile Srbiju, u TAJNOSTI sahranjena (FOTO)

Autor:

Zabava

28.10.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminula Zagorka Stojanović!

UMRLA DIZAJNERKA SRPSKE ŠIK ŠAJKAČE! Tužne vesti pogodile Srbiju, u TAJNOSTI sahranjena (FOTO)

Foto: Schutterstock

Zagorka Stojanović, svestrana likovna umetnica i istinski čuvar kulturnog nasleđa, preminula je 17. oktobra u Rakarima u 86. godini. Poslednju deceniju svog života provela je u ovom mioničkom selu, gde je kroz svoj rad ostavila dubok trag i neizbrisivo se upisala u sećanja lokalne zajednice i kulturne scene.

Stojanovićeva je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1964. godine, na odseku za tekstil. Njena karijera bila je bogata i raznovrsna – bavila se kostimografijom, slikarstvom, tkanjem tapiserija i izradom različitih tkanina, šalova i torbi. Posebno je isticala "šik-šajkaču," kapu inspirisanu tradicijom, koju je poslednjih godina promovisala kao simbol za odvažne i jedinstvene ličnosti. U svom domu u Rakarima, nazvanom Tkački dvor, organizovala je škole tkanja, sa željom da očuva veštine drevnog zanata.

Republika

Foto: Youtube/ Televizija Pruga

Preminula Zagorka Stojanović

Tokom karijere, Zagorka je kreirala kostime i scenografije za filmove, pozorišne predstave, televizijske drame i emisije. Njeno ime ostaće posebno vezano za seriju i film *Salaš u malom ritu,* gde su njeni kostimi pridoneli autentičnom prikazu priče. Radila je sa mnogim domaćim i stranim rediteljima, s kojima je ostvarila bliske profesionalne i prijateljske veze.

U Rakarima je stvorila svoj svet, gde je bila pionir decentralizacije kulture. Na njenoj pozornici pod starom lipom nastupali su poznati umetnici pred brojnom publikom, među kojima su bili Petar Božović, Mirjana Bobić Mojsilović, Rada Đuričin, Nela Karajlić i drugi. Svake godine na Ivanjdan, Zagorka je slavila svoj rođendan, okružena šarolikim društvom – umetnicima, prijateljima i meštanima, koje je dočekivala s vencem od cveća na glavi.

Republika

Foto: Youtube/ Televizija Pruga

Preminula Zagorka Stojanović

Njeni bliski prijatelji i članovi porodice, među kojima su i operska diva Milka Stojanović, pesnik Ljubivoje Ršumović i pisac Milovan Danojlić, redovno su dolazili u Rakare, doprinoseći živahnoj atmosferi koju je Zagorka neumorno negovala. Posebno su ostala upamćena sećanja na koncerte i umetničke večeri koje je organizovala, često posvećene njenom zetu Živanu Saramandiću.

Zagorka Stojanović sahranjena je na brežuljku u seoskom groblju u Rakarima, s kojeg se pruža pogled na njeno imanje. Mionica i Rakare izgubili su ne samo umetnicu već i pravog ambasadora, a njeno ime ostaće zapamćeno kao simbol ljubavi prema umetnosti, tradiciji i životu u skladu s prirodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading