NBS DONELA VAŽNU ODLUKU: Izvršni odbor na današnjoj sednici povećao referentnu kamatnu stopu

Autor:

Vesti

12.01.2023

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršni odbor NBS je na današnjoj sednici odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena odnosno na nivo od 5,25 odsto.

NBS DONELA VAŽNU ODLUKU: Izvršni odbor na današnjoj sednici povećao referentnu kamatnu stopu

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice na 4,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 6,25 odsto, saopštila je centralna banka.

Kako je navedeno, NBS donošenjem ovakve odluke nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata troškovnih pritisaka na rast cena putem inflacionih očekivanja.

Time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije, navedneo je u saopštenju.

Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno deseto uzastopno povećanje, počevši od aprila 2022. godine, zaključno s kojim je ona povećana za ukupno 425 baznih poena.

Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope, kažu u NBS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading