DETE OD 4 GODINE ZARAŽENO MALIM BOGINJAMA! Novi slučaj u Novom Pazaru!

Autor:

Vesti

26.04.2024

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo u kakvom je stanju dete!

DETE OD 4 GODINE ZARAŽENO MALIM BOGINJAMA! Novi slučaj u Novom Pazaru!

Foto: shutterstock

Prvi slučaj morbila u Novom Pazaru zabeležen je kod četvorogodišnjeg deteta iz tog grada koje nije bilo vakcinisano. Dete je najpre primljeno u bolnicu u Novom Pazaru, a zatim prebačeno u Beograd. Naknadnim testiranjem potvrđeno je da je reč o oboljenju od morbila.

- Dete je trenutno u stabilnom stanju i to je ono što je najvažnije. Ono što nas brine jeste da su ostvareni brojni kontakti u mestu gde stanuje, u bolnici. Mlađa, trogodišnja sestra koja takođe nije bila vakcinisana dobila je temperaturu. Na nama je da u narednom periodu pokušamo da pronađemo sve kontakte i u sardnji sa pedijatrima ispratimo stanje - rekao je prim. dr Šefadil Spahić direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

On je naglasio da nema potrebe za panikom, budući da je slučaj morbila u Novom Pazaru sporadičan, te je uporedio trenutnu situaciju sa mnogo težom koja je bila pre šest ili sedam godina.

- Imali smo dve epidemije 2017. i 2018, sa preko 400 slučajeva zaraze i dva smrtna slučaja. Ono što može biti razlog za brigu jeste da je stepen vakcinicije ispod 60 odsto, a ptrebno je da bude oko 90 odsto. Nemamo kolektivni imunitet - naglašava dr Spahić.

On apeluje na sve roditelje da isprate zdravstveno stanje svoje dece, da ne ignorišu simptome poput visoke temperature koja prelazi 39 stepeni.

Podsećanja radi, epidemija malih boginja bukti i u zemljama u okruženju - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumuniji.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading