SADA JE I ZVANIČNO: Amerikanci svaki dan žive u LAŽI

Autor:

Svet

22.06.2024

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažni sajtovi koji žele da odaju utisak da su informativni sada su brojniji od legitimnih lokalnih info-sajtova vesti

SADA JE I ZVANIČNO: Amerikanci svaki dan žive u LAŽI

Foto: Instagram/Boban

Istraživanje koje je sprovela Organizacija za odbranu od dezinformacija NewsGuard pokazalo je da u SAD ima više sajtova sa lažnim vestima, nego pravih medija.

Lažni sajtovi koji žele da odaju utisak da su informativni sada su brojniji od legitimnih lokalnih info-sajtova vesti, a Rusija igra vodeću ulogu u njihovom širenju, kažu medijski analitičari, prenosi GA.

Oni koji stoje iza ovakvih sajtova su uglavnom stranački subjekti ili oni koji plasiraju tekstove za "klik-bejt" i generisanje maksimalnog profita, navodi NewsGuard uz obrazloženje da je upotreba tehnologije i veštačke inteligencije omogućila rast lažnih info-sajtova.

Urednica NewsGuard za AI i strani uticaj Mekenzi Sadegi, rekla je za Glas Amerike da brojke najavljuju sumorni razvoj događaja koji bi mogao da predstavlja pretnju slobodi štampe i predsedničkim izborima u SAD doprinoseći daljem padu poverenja u onlajn medije.

"Broj ovih sajtova se povećao po veličini, obimu i sofisticiranosti. Sada vidimo da je broj od 1.265 premašio broj dnevnih lokalnih novina u SAD, što je reklo bi se alarmantno", navela je Sadegi.

Kad smo kod Amerike, nakon što je prošle godine osuđen na federalnom sudu, desničarski teoretičar zavere koji je čekićem napao supruga bivše predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa, demokratu Nensi Pelosi, proglašen je krivim u petak i na državnom sudu Kalifornije za niz optužbi, preneli su danas američki mediji.

Porota u Kaliforniji osudila je Dejvida Depapea za otmicu, provalu, ograničavanje slobode kretanja, pretnje članu porodice javnog službenika i zastrašivanje svedoka, prenosi Rojiters.

Osuđujuća presuda na državnom sudu Kalifornije mogla bi Depapeu da produži zatvorsku kaznu iako je u maju bio osuđen na 30 godina zatvora zbog pokušaja otmice i napada na člana porodice federalnog službenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading